Incident sa avionom MA: Motor „progutao“ manju pticu

U incidentu nije pričinjena šteta na vazduhoplovu koji je već vraćen u redovan saobraćaj
134 pregleda 18 komentar(a)
Montenegro airlines, Foto: Planespotters.nl
Montenegro airlines, Foto: Planespotters.nl
Ažurirano: 15.08.2015. 15:55h

Prilikom slijetanja na tivatski aerodroma, avion Montenegro Airlinesa na redovnoj liniji iz Beograda, jutros oko 9 časova je imao lakši sudar sa pticom.

Kako nezvanično saznajemo, ptica je uletjela u desni motor „embraera E-195“ registracije 4O-AOC, ali je avion uprkos tome bezbjedno sletio na pistu tivatskog aerodroma.

U incidentu nije pričinjena šteta na vazduhoplovu koji je već vraćen u redovan saobraćaj.

Ipak, zbog potrebe da motor koji je „progutao“ pticu bude detaljno pregledan od strane mehaničara i tehničke službe Montenegro Airlinesa, avion je u Tivtu neplanirano proveo skoro dva sata, pa je njegovo polijetanje na redovnoj liniji za Pariz obavljeno sa zakašnjenjem od 1 sat i 50 minuta. Zbog toga je došlo i do izmjena u planiranom dnevnom obimu saobraćaja za taj avion, pa je njegov večernji let za Tivat otkazan jer tivatski aerodrom ne radi nakon zalaska sunca. Avion je stoga preusmjeren za Podgoricu, a putnicima iz Tivta Montenegro Airlines je organizovao adekvatan drumski transfer.

Sudari ptica i aviona nisu rijetke pojave u vazduhoplovstvu, a ovo nije privi put da avioni Montenegro Aitlinesa koji saobraćaju sa aerodroma Tivat imaju „bliske susrete“ sa pticama kojih u okolini tivatske vazdušne luke ima zaista mnogo jer je ovdje pored ostaloga, i deponije smeća Lovanja, te ornitološki rezervat Solila.

Najdrastičniji takav slučaj desio se 2011. kada je Montenero Airlinesov „foker F-100“ registracije 40-AOL imao sudar sa orlom, prilikom čega je oštećena tzv. radarska kupola na nosu aviona.

Bonus video: