DPS nije izabrao direktora biblioteke u Pljevljima

Dvije struje u Savjetu, iz DPS-a, nijesu mogle da se dogovore kome će od dvoje kandidata dati prednost pri izboru
72 pregleda 3 komentar(a)
biblioteka Stevan Samardžić, Foto: Goran Malidžan
biblioteka Stevan Samardžić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.08.2015. 17:00h

Savjet Biblioteke “Stevan Samaržić” u Pljevljima poništio je konkurs za izbor direktora te ustanove jer navodno nijedan od dva kandidata nije ispunavao tražene uslove. Na kokurs se prijavila Đina Bajčeta učiteljica u Osnovno školi “Boško Buha” i Pavle Čolović profesor geografije i istorije u Osnovno školi u Matarugama.

Oboje su članovi Demokratske partije socijalista, partije koja ima većinu u Savjetu biblioteke. Predsjednica Savjeta Nada Borović kazala je da je Savjet jednoglasno donio odluku o poništenju konkursa, jer kandidati ne ispunjavaju tražene uslove. Ona je rekla da će u zakonskom roku biti raspisan novi konkurs.

Na pitanje “Vijesti” koje uslove kandidati nijesu ispunjavali Borovićeva nije odgovorila navodeći da su o tome pismeno obaviješteni kandidati.

“Vijesti” su u vladajućoj partiji u Pljevljima saznale da je kokurs poništen jer članovi Savjeta nijesu mogli da se dogovore kojeg kandidata da izaberu s obzirom na to da je jedna struja u DPS-u bila za prvog, a druga za drugog kandidata. To potvrđuje i činjenica da se Savjet dva puta uzastopno sastajao kako bi izabrao direktora, a kada u tome nijesu uspeli odlučeno je da raspišu novi kokurs.

Borovićeva demantuje takve tvrdnje navodeći da je konkurs poništen isključivo zbog toga što predloženi kandidati ne ispunjavaju tražene uslove.

Da bi dovela svoje ljude na čelno mesto Biblioteke lokalna vlast koju čine DPS, SDP i Bošnjačka stranka, nedavno je promijenila i Statut Narodne biblioteke "Stevan Samardžić“ iz kojeg su izbrisali da kandidat za direktora Biblioteke mora imati bibliotekarski ispit.

Prethodno je Savjet biblioteke sa mjesta direktora smijenio Stanojku Ljiljanić ne usvajajući program rada ni Izvještaj o radu. Sve do raspisivanja konkursa kao jedini kanddat za direktora Biblioteke pominjan je Čolović, zbog kojeg je navodno i mijenjan Statut, ali se u međuvremenu na oglas javila i Bajčetićeva, koja je i odbornica DPS-a u pljevalskom parlamentu.

To je pomutilo konce čelnicima DPS-a jer će teško moći da objasne svojoj partijskoj koleginici zbog čega odbijaju da je izaberu na mjesto direktora već drugi put.

Ranije je konkurisala za mjesto direktora Osnovne škole “Boško Buha” ali je odbijena.

Bonus video: