Euromost: Škole na sjeveru Crne Gore ostaće bez velikog broja djece

Ova NVO tvrdi da je prema njihovim podacima od početka godine do 23. jula, 6270 građana sa Sjevera Crne Gore napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom, a da je od toga broja najmanje 2.000 djece
196 pregleda 3 komentar(a)
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Iseljavanje, Euromost, Foto: Euromost
Ažurirano: 13.08.2015. 11:30h

Iako su mnogi očekivali da će se porodice sa djecom koje su sa Sjevera CG i koje su se prijavile u Njemačku na azil, vratiti dobrovoljno zbog početka školske godine ili će ih vratiti Njemačka, to se sada već je sigurno neće desiti, saopšteno je iz NVO Euromost.

Oni ističu da će na početku školske godine od svih škola iz opština na Sjeveru Crne Gore zatražiti shodno zakonu o slobodnom pristupu informacijama podatke, o broju učenika u tim školama u prošloj školskoj godini, kao i broju u toj školskoj godini, jer žele da saznaju koliki je broj učenika koji neće zbog odlaska njihovih roditelja zajedno sa njima da traže azil u drugim državama krenuti u ovu školsku godinu.

"Pozivamo Ministarstvo prosvjete da nam odgovori šta će se desiti sa djecom koja se budu eventualno sa roditeljima vratila u novembru ili decembru iz azila iz Njemačke, kako će se ta djeca priključiti svojim vršnjacima i da li su oni uopšte razmišljali o tome, ili će ih možda ostaviti bez škole do sljedeće godine. Očigledno je da su Njemačke vlasti mnogo više od naše države zainteresovane za tu djecu, obzirom da im je odmah obezbijeđeno da pohađaju školu, uče njemački jezik, imaju besplatnu zdrastvenu zaštitu, knjige, socijalna i sva davanja pojedinačno za svako dijete, dok su za to u našoj državi ostala uskraćena, pa se i njemački predstavnici čudom čude zašto je to tako", navodi se u saopštenju Euromosta.

Ova NVO tvrdi da je prema njihovim podacima od početka godine do 23. jula, 6270 građana sa Sjevera Crne Gore napustilo Crnu Goru u potrazi za boljim životom, a da je od toga broja najmanje 2.000 djece.

Bonus video: