Pljevljaci protiv spaljivanja otpada

Vlada razmatra mogućnost da se sa budućim investitorom dogovori spaljivanje otpada u gorioniku drugog bloka TE
51 pregleda 0 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.08.2015. 17:17h

Crnogorska Vlada razmatra mogućnost korišćenja gorionika drugog bloka Termoelektrane Pljevlja za spaljivane otpada. To je jedna od mogućnosti koja se spominje u Predlogu državnog plana upravljanja otpadom u Crnoj Gori u periodu od 2015. do 2020. godine. Namjeri Vlade da spaljuje otpad u drugom bloku Termoelektrane Pljevlja, koji tek treba da se radi, protive se pojedine pljevaljske ekološke nevladine organizacije.

U Vladi tvrde da će prije detaljnog razmatranje mogućnosti i isplativosti uključivanja drugog bloka termoelektrane u Pljevljima u sistem upravljanja otpadom, izraditi detaljnu Studiju mogućnosti i izvodljivosti “koja mora obuhvatiti i planove izgradnje i rada potencijalnih investitora koji će graditi drugi blok termoelektrane, a sa kojima će se, eventualno, postići dogovor o korišćenju otpada u radu”.

“Takođe je neophodno sprovesti sveobuhvatnu studiju procjene uticaja na životnu sredinu i jasno definisanje mjera zaštite koje moraju biti preduzete i zadovoljene, bez izuzetka. Obrađivač smatra da obrada otpada u termoelektrani u Pljevljima mora biti organizovana na najbezbjedniji način po zdravlje stanovnika Pljevalja i kvalitet životne sredine uopšte i, u skladu sa već teškom situacijom po pitanju kvaliteta parametara životne sredine u ovom gradu”, navodi se u predlogu ovog dokumenta, koje je uradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Takva odluka, naovodi se u dokumentu, mora biti uslovljena toplifikacijom opštine Pljevlja koju je moguće izvesti u toku izgradnje drugog bloka termoelektrane.

Konstatuje se i da proces spaljivanja komunalnog otpada prati proizvodnja velike količine dimnih gasova. Oni sadrže ostatke nepotpunog sagorijevanja i visok stepen zagađenja, koje se javlja u vidu čestica i gasova, kao što su HCl, HF i SO2, s obzirom da sastav otpada i priroda hemijskih procesa koji prate sagorijevanje, vrsta i koncentracija zagađujućih materija zavise od sastava otpada i uslova sagorijevanja.

“Da bi se spriječilo da ove, štetne materije dospiju u atmosferu, dimni gasovi se moraju prečistiti do stepena koji dozvoljavaju odgovarajući zakonski propisi. U skladu s tim, granične vrijednosti emisija predstavljaju limitirajući faktor, odnosno jedan od osnovnih uslova za izbor tehnologije prečišćavanja”, konstatuje se u dokumentu koje je uradilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Predsjednik ED Breznica Milorad Mitrović smatra da je nedopustivo da Vlada može i pomisliti da spaljuje otpad u najzagađenijem gradu u Evropi. On smatra da takve ideje mogu pasti na pamet samo neodgovornim ljudima, kojima nije stalo do zdravlja Pljevljaka. Mitrović, tvrdi da bi spaljivanje otpada u TE značajno pogoršalo zagađenje vazduha u Pljevljima, s obzirom da se tokom sagorjevanja nastaju velike količine opasnih gasova. On je rekao da će se ta NVO oštro suprotstaviti svakom pokušaju Vlade da realizuje takve namjere.

Bonus video: