Granate iz zaliva završile na Viru

Vlasnik „Boostera“ Aleksandar Božović tvrdi da se nije moglo desiti da ta municija kod njih ostane godinu i po dana
409 pregleda 9 komentar(a)
Vir eksplozija, Foto: Savo Prelević
Vir eksplozija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.08.2015. 05:31h

Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru iz Bijele (RCUD) poslovao je sa preduzećem “Booster” iz Nikšića i to godinu i po dana prije eksplozije stare municije u skladištu nikšićke firme, u kojoj je područje Vira pretprjelo značajnu materijalnu štetu.

Dokumentacija do koje su “Vijesti” došle pokazuje da je kod „Boostera“ 2004. završilo 65 tona korodiranih starih artiljerijskih granata koje je sa dna mora u Verigama izvadio RCUD, na čijem je čelu Veselin Mijajlović. Postavlja se pitanje da li je među eksplodiranom municijom na Viru bilo i eksplozivnih naprava iz voda Boke.

Od eksplozije u skladištu, potpuno ili djelimično, uništeno je 1.500 objekata u sedam sela u prečniku od tri kilometra od mjesta eksplozije. Povrijeđeno je 32 ljudi i pričinjena materijalna šteta od oko sedam miliona eura. Osnovni sud u Nikšiću je 2014. vlasnika “Boostera” Aleksandra Božovića osudio na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine i novčanu kaznu od 185 hiljada eura zbog „nedozvoljene trgovine“.

U zapisniku o primopredaji neeksplodiranih ubojnih sredstava izvađenih iz podmorja u Verigama - Boka Kotorska, po projektu broj 051/03-01/01 vidi se da je „Komisija RCUD i MUP“ predstavnicima „Boostera“ u Lepetanima 17. decembra 2004. godine predala ukupno 1.423 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) - starih artiljerijskih granata kalibra od 65 do 150 milimetara.

Firma “Booster” je 2004. preuzela municiju iz Veriga, ali negira da je 2006. bila u njihovim skladištima

U zapisniku stoji da će „sredstva biti skladištena, a zatim delaborisana i uništena na prostoru preduzeća „Booster“ u Nikšiću“. Zapisnik su u ime Komisije RCUD-a i MUP-a“ potpisali Bogdan Spajić, Kosta Maljukanović i Blažo Gorović, dok je u ime „Boostera“ potpis stavio Marko Ratković.

Vlasnik „Boostera“ Aleksandar Božović potvrdio je „Vijestima“ da su preuzeli staru municiju iz Veriga, ali je negirao da je tih 65 tona granata, bilo u njihovim skladištima kada su ona, pod zvanično nikada utvrđenim okolnostima, eksplodirala prije devet godina.

„Nikako se nije moglo desiti da ta municija kod nas ostane godinu i po dana od momenta kada smo je preuzeli. Siguran sam da je ona uništena ili delaborisana prije eksplozije u našim skladištima“, kazao je „Vijestima“ Božović.

Inače, preko 1.400 komada starih granata, prije nego što su maju 2005. transportovane za Nikšić, mjesecima su neobezbijeđene stajale nedaleko od lokacije gdje su iz ronioci digli iz mora.

Na neadekvatan odnos prema veoma opasnim eksplozivnim napravama tada su mjesecima upozoravali grđani. Stručnjaci su upozoravali da su granate tako postale opasnije, nego da su ostavljene pod vodom.

“Kod ubojnih sredstava koja su zaostala iz Drugog svjetskog rata, a za koja se zna da je laboracija vršena pikrinskom kiselinom (npr. talijanska UBS), zbog velike osjetljivosti pikrata na trenje, povećava se rizik za aktiviranje ubojnog sredstva kod skidanja upaljača, čak i kada se nalazi u osiguranom stanju“, kazao je Vijestima“ stručnjak MUP-a za eksplozivne naprave, koji je želio da ostane anoniman.

Podsjeća da su, po zapisniku od 17. decembra 2004., granate koje je RCUD predao „Boosteru“ trebalo da budu delaborisane i kontrolisano uništene, a zajednička komisija nakon toga dostaviti MUP-u zvanični izvještaj, koji nikada nije predstvaljen javnosti.

Božović:Nema šanse da smo čuvali to više od godinu

Božović je dodao da njegova firma „nije imala ni komercijalnog interesa“ da toliko dugo drži neku municiju koju je trebalo delaborisati radi vađenja i preprodaje TNT-a, ili uništiti eksplozijom u slučaju da delaboracija tehnički nije bila izvodljiva.

„Nema šanse da je to kod nas ostalo do jula 2006. jer sve količine koje smo tada uzimali iz Opatova, Brezovika i drugih vojnih ili policijskih skladišta su delaborisane ili uništavane u roku od mjesec-dva od dana donošenja u naša skladišta“, kazo je Božović.

Bonus video: