Reagovanje MANS-a koje "Pobjeda" nije htjela da objavi

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a
0 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 10.08.2015. 08:43h

Odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu, plaćaju građani Crne Gore.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a, a zvaničan stav lista je da nemaju obavezu jer je novi vlasnik Petros Statis kupio imovinu, ne i obaveze "Pobjede".

Reagovanja se zbog toga objavljuju u "Vijestima".

U skladu sa odredbama Zakona o medijima dostavljamo Vam odgovor na saopštenje Vlade Crne Gore objavljenom u dnevnom listu “Pobjeda” od 03.04.2014. godine sa naslovom: “Vlada: Tvrdnje MANS-a netačne i zlonamjerne” i na portalu tog lista http://www.pobjeda.me od 02.04.2014. godine sa naslovom “Vlada: MANS obmanuo javnost i iznio netačne tvrdnje”, a u kome se neargumentovano navodi da MANS iznosi proizvoljne, netačne i zlonamjerne tvrdnje i zahtijevamo da isti objavite bez izmjena i dopuna na isti način na koji ste objavili saopštenje Vlade: Niz ministarstava i državnih preduzeća su uoči lokalnih izbora raspisali oglase za nova radna mjesta, dok je Vlada Crne Gore pokušala da kršenje Zakona o finansiranju političkih partija zataška brutalnim neistinama i brisanjem dokaza, što pokazuje da vladajuća partija ne preza ni od čega kada je u pitanju zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

MANS je objavio da je od raspisivanja izbora 24. marta 2014. godine, 71 radno mjesto na određeno vrijeme bilo javno oglašeno na sajtu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, od Čega se najveći broj odnosio na državnu upravu i preduzeća u državnom vlasništvu. U svom reagovanju Vlada je tvrdila da ti konkursi ne postoje i uputila građane na portal Zavoda za zapošljavanje.

Međutim, na sajtu Zavoda su se i nakon reagovanja Vlade, nalazili oglasi za tri radna mjesta, u Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije (http://www.mans.co.me/wp-content/uploads/ izbori/ZZZCG-02042014.pdf). Ti oglasi su sljedećeg dana izbrisani sa sajta Zavoda. Slično je i sa ostalim oglasima koji su takođe izbrisani nakon što je MANS, odnosno mediji objavili podatke o nezakonitom zapošljavanju. Na primjer, sa sajta Zavoda su izbrisani svi konkursi Montenegro airlines-a (http://www. mans.co.me/wp- content/uploads/izbori/ZZZCG-oulasi.pdf), a slično je i sa oglasima drugih institucija.

Postavlja se pitanje da li su ti konkursi zaista poništeni, ili su samo sakriveni sa ciljem da se neka lica suprotno zakonu, u tajnosti zaposle pred predstojeće lokalne izbore, na šta Vlada i Zavod moraju da daju odgovor i nadležnim institucijama i crnogorskoj javnosti. Jedno je sigurno: niz državnih institucija je nezakonito oglasio radna mjesta na neodređeno, na samom početku izborne kampanje, a Vlada, Zavod za zapošljavanje i Montenegro airlines su pokušali da to zataškaju neistinama i brisanjem dokaza. Umjesto da Vlada Crne Gore obezbijedi da se Zakon o finansiranju političkih partija poštuje i da se kroz proces zapošljavanja ne utiče na izbornu volju građana, kao i u mnogim slučajevima do sada, oni najprizemnijim manipulacijama pokušavaju da obmanu crnogorsku i međunarodnu javnost.

To je i ključni razlog zbog kojeg je MANS insistirao da se mehanizmi kontrole i sankcionisanja zbog kršenja zabrana iz Zakona o finansiranju političkih partija povjere organu koji ne funkcioniše u sistemu Vlade, odnosno Državnoj izbornoj komisiji, jer je očigledno da Vlada na sve načine pokušava da zloupotrijebi državne resurse i ovlašćenja kako bi uticala na izbornu volju crnogorskih građana.

Zbog toga se nadamo da će Državna izborna komisija iskoristiti mehanizme administrativne istrage da utvrdi da li su konkursi za slobodna radna mjesta koji su suprotno Zakonu bili aktivni od raspisivanja lokalnih izbora, poništeni ili je cijeli proces samo sakriven od očiju javnosti.

Takođe očekujemo od Državne izborne komisije da u Zakonom propisanom roku konstatuje kršenje zabrane oglašavanja slobodnih radnih mjesta, pokrene prekršajne postupke i zatraži izricanje maksimalne novčane kazne za svaki pojedinačni slučaj koji smo prijavili, kao i izricanje zaštitne mjere zabrane obavljanja funkcije od šest mjeseci do dvije godine za sva odgovorna lica koja su kršila zakon, posebno direktorici Zavoda za zapošljavanje, Vukici Jelić. Vuk Maraš, direktor Monitoring programa Inicijative DIK-u sa pratećim dokazima takođe su dostupni na sajtu MANS-a, na adresi http://wwvv.mans.co.meAvp-content/uploads/izbori/lniciiative-DIK-Izbori.pdf.

Bonus video: