Spriječena katastrofa u Brodogradilištu: Neko u tankove broda "pustio" hiljadu tona vode

Italijanski brod South River trebalo je da bude remontovan u Jadranskom brodogradilištu Bijela, ali zbog uvođenja stečaja, posao vrijedan oko 200 hiljada eura, nije urađen
57 pregleda 22 komentar(a)
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Jadransko brodogradilište, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.08.2015. 08:37h

Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela koje je u stečaju, jutros su spriječili ogromnu štetu koja je mogla nastati u malom doku gdje je udokovan italijanski brod South River.

Neko je prethodne noći, najvjerovatnije posada, u tankove broda "pustio" oko hiljadu tona vode što je poremetilo stabilnost brod, ali i doka.

Radnici su odvrnuli čepove i ispustili vodu i tako spriječili katastrofu, kazao je predsjednik sindikata Mladen Krivokapić.

Objašnjava da je u brodu još oko 500 do 600 tona nafte i, da je brod potonuo, nafta bi mogla da se izlije u more i napravi ekološku katastrofu čije bi se posljedice osjećale i narednih godina.

Italijanski brod South River trebalo je da bude remontovan u Jadranskom brodogradilištu Bijela, ali zbog uvođenja stečaja, posao vrijedan oko 200 hiljada eura, nije urađen.

Vlasnici broda su odustali od remonta, ali su zahtijevali da se brod osposobi da može da napusti Brodogradilište. I italijanska ambasada u Podgorici je intervenisala insistirajući da se na brodu obave neophodni radovi da bi on mogao isploviti iz Bijele.

Bivši radnici Brodogradilišta odbijaju da rade dok ne dobiju pismene garancije da će njihovi zahtjevi - isplata dvije ipo plate i drugih naknada iz radnog odnosa, povezivanje radnog staža, isplata otpremnina po kolektivnom ugovoru i uplata zaostalih sredstava u stambeni fond kompanije, biti ipunjeni.

Radnici su ranije izjavili da su, ako dobiju tražene garancije, spremni da i bez naknade osposobe South River za plovidbu.

Podsjećamo da je stečajni upravnik Žarko Ostojić pozvao radnike da završe remont brodova uz mjesečnu naknadu od 193 eura, uz mogućnost da zarade i više od te sume. Radnici su to odbili jer, tvrde da u Brodogradilištu, sada za njih ima posla samo nekoliko dana.

Radnici već 41 dan protestuju ispred kapija Brodogradilišta, tražeći zarađene plate i druge naknade.

Bonus video: