LGBTIQ Socijalni centar: Zbog ugrožene bezbjednosti oko 200 osoba razmišlja o azilu

Fejzić je rekao da među tražiocima azila ima brojnih slučajeva koji ne samo što su neosnovani, već i predstavljaju zloupotrebu
55 pregleda 14 komentar(a)
parada ponosa, LGBT, Foto: Damira Kalač
parada ponosa, LGBT, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 08.08.2015. 16:25h

Oko 200 osoba je razmišljalo ili još uvijek razmišlja da zatraži azil zbog ugrožene bezbjednosti po osnovu seksualne orjentacije i rodnog identiteta, saopšteno je iz LGBTIQ Socijalnog Centra.

Menadžer Centra Mirsad Fejzić kazao je žale što te osobe nisu pružile vidljivi doprinos borbi za ravnopravnost LGBT zajednice u Crnoj Gori.

“Žao nam je ako tako zloupotrebljavaju senzibilitet stranih vlada za ugrožene u Crnoj Gori i na Balkanu”, kazao je on.

Fejzić je rekao da među tražiocima azila ima brojnih slučajeva koji ne samo što su neosnovani, već i predstavljaju zloupotrebu.

On je dodao da je pitanje ekonomskog azila složeno. Zbog loše ekonomije, u Centru smatraju da bi traženju azila posegnulo 90 odsto stanovništva svih zemalja regiona.

"Ali pitanje političkog azila je nešto sasvim drugo i mislimo da oni koji donose odluke trebaju biti pažljivi kada neku zemlju proglašavju zemljom bezbjednog porijekla. Bez namjere da se miješamo, na bilo koji način, u poslove koji su u nadležnosti institucija zemalja u regionu i zemalja EU u vezi dobijanja statusa zemlje bezbjednog porijekla želimo iskazati naš stav koji je isključivo zasnovan na praksi poštovanja ljudskih prava”, naglasio je Fejzić.

LGBTIQ Socijalnom Centru apeluju da se prije donošenja takve odluke uzmu u obzir istinski ugrožene zajednice i pojedinci koji se bore za političke slobode i društvene promjene i suočavaju se sa brutalnom marginalizacijom, diskriminacijom i nasiljem u svakodnevnom životu.

"Jedna generalizovana odluka mogla bi biti nepravedna po njih", zaključio je Fejzić.

Bonus video: