Turisti su došli da uživaju u moru i prirodi, a dočekuje ih smeće

"U jeku turističke sezone imamo nedopustive prizore za sve posjetice, turiste i same građane Sutomora koji su prinuđeni da trpe nemar Komunalnog preduzeća, Komunalne policije i ostalih nadležnih opštinskih službi"
160 pregleda 18 komentar(a)
Sutomore smeće, Foto: Novo Sutomore
Sutomore smeće, Foto: Novo Sutomore
Ažurirano: 08.08.2015. 15:14h

Mještani Sutomora optužili su juče nadležne iz Opštine Bar i Komunalnog preduzeća da su odbili sve njihove inicijative da se riješi sezonski problem odvoza nagomilanog smeća.

U dopisu poslatom medijima iz Udruženja građana „Novo Sutomore” istakli su da su tražili da se dnevno više puta odvozi i čisti smeće.

“Njihovim oglušavanjem i nepronalaženjem pravog rješenja dobili smo po ulicama, plažama, šetalištu mini deponije koje izazivaju neugodne mirise i prezir turista koji odlaze nezadovoljni i sa utiscima kojima se ne možemo ponositi, niti prezentovati naše Sutomore kao uređenu i čistu turističku destinaciju”, saopšteno je iz te NVO.

Naveli su da protest upućuju svim nadležnim u državi Crnoj Gori koji su odgovorni za održivost, razvoj i turizam.

“Od turizma živimo svi u jednom lančanom procesu, a ne dobijamo uslove koji zadovoljavaju osnovne potrebe u održavanju čistoće i uređenosti i tiču se dostojanstvenog i kulturnog života u jednom turističkom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Istakli su da su morali da reaguju zbog ružnih slika na svim stranama ove MZ, jer su i mještani i turisti suočeni sa velikim problemom nehigijene na javnim sutomorskim površinama.

“Smeće i smrad direktno utiču na tok sezone u ovom mjestu”, ističu iz Udruženja, uz napomenu da su prethodna tri mjeseca samoinicijativno organizovali više akcija čišćenja i uređenja sutomorskih javnih površina i podmorja.

“U jeku turističke sezone imamo nedopustive prizore za sve posjetice, turiste i same građane Sutomora koji su prinuđeni da trpe nemar Komunalnog preduzeća, Komunalne policije i ostalih nadležnih opštinskih službi. Zbog svega, Sutomore je meta svih negativnih ocjena i komentara turista koji su ovdje došli da bi uživali u prirodnim ljepotama i u moru”, navode iz Udruženja.

Zapitali su se do kada će građani trpjeti nemar i neproduktivan rad svih odgovornih koji ne rješavaju višedecenijske goruće probleme ovog mjesta.

Bonus video: