Kotorski DPS ponovo "pušta maglu": Dokumenti sada „trik opozicije”

DPS sada odbacuje vezu sa ovim dokumentima i tvrdi da je njihovo objavljivanje “karnevalizacija ozbiljnih tema i ljudi”
9 komentar(a)
Luka Kotor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Luka Kotor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2015. 13:38h

Dokumenti iz kojih se vidi da je kotorski DPS od 2013. zagovarao prodaju Luke Kotor, a do kojih su došle kotorske Demokrate, za vladajuću partiju su jeftini politički trik opozicije.

Iz kotorskog odbora DPS-a juče su saopštili da je ta partija još 2013. zauzela jasan i nedvosmislen stav da nema prodaje akcijskog kapitala koji je u vlasništvu lokalne samouprave.

“Da je namjera o prodaji Luke postojala, čak i političkim laicima je jasno da se imalo do sada i vremena i prostora za realizaciju 'navodne' privatizacije”, saopštio je juče kotorski DPS.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da kotorski DPS jeste inicijator ideje za prodaju većinskog paketa akcija preduzeća Luka Kotor, a što se vidi u dokumentima iz 2013, koji su dostavljeni kotorskom DPS-u i tadašnjoj gradonačelnici Mariji Ćatović na izjašnjenje. Radi se o “Predlogu modela za prodaju akcija Luke Kotor AD” koji je uradio Sekretarijat za razvojne projekte Crne Gore.

Prema tom Predlogu, Vlada je planirala da strateškom partneru proda većinski paket akcija Luke Kotor i to 17,5 odsto kapitala u vlasništvu Fonda PIO, 5,87 procenata akcija Zavoda za zapošljavanje i 43,63 odsto akcija u vlasništvu Opštine Kotor, uz istovremenu dodjelu koncesije na korištenje luke na period od 30 godina.

Kotorski DPS sada odbacuje vezu sa ovim dokumentima i tvrdi da je njihovo objavljivanje “karnevalizacija ozbiljnih tema i ljudi”, te “politička zluradost kao i očigledna infatilnost je do kraja prepoznata od velikog broja građana Kotora”, kao i “neistine i dobro poznata podmetanja”.

“Apsolutno je jasno da lokalna samouprava nije zauzimala stav o eventualnom prestrukturiranju ili prodaji AD Luka Kotor, a što je uzgred rečeno, u nadležnosti lokalnog parlamenta, koji se i na incijativu odbornika DPS-a i zvanično odredio prema ovom pitanju usvajanjem odgovarajućih Zaključaka, podržanih od strane svih političkih subjekata koji participiraju u radu lokalnog parlamenta, stoji u saopštenju kotorskog DPS-a uz tvrdnju da je ta partija “u potpunosti okrenuta interesima građana”.

Za kupovinu Luke već godinama je zainteresovana američka kruzing kompanija “Royal Caribbean International” koja je kao svog pravnog zastupnika angažovala advokatsku kancelariju Ane Đukanović, sestre premijera Mila Đukanovića.

Ćatovićeva lobirala za prodaju američkoj kruzing kompaniji

Bivša gradonačelnica i jedna od najistaknutijih članica OO DPS-a u Kotoru Marija Ćatović svojevremeno je zauzela jasan stav da bi Luku trebalo prodati američkoj kruzing kompaniji.

U intervjuu koji je krajem marta 2014. dala Radio Kotoru, Ćatović je kazala da “ne bi imala ništa protiv prodaje Luke Kotor ukoliko bi bilo interesovanja od strane ozbiljnih i prvorazrednih investitora.”

“Ako imamo investitora koji može da unaprijedi Luku i uslove života u gradu, nisam protiv prodaje Luke Kotor. Potrebni su kvalitetni investitori, ozbiljni ugovori, jer se mi nismo pokazali kao dobri ulagači, ni racionalni domaćini. Konkretno, 'Royal Caribbean' je zainteresovan da kupi dio akcija Luke Kotor, da unaprijedi infrastrukturu i mnogo toga u gradu. Ako bismo uopšte odlučivali o prodaji dijela akcija, onda je važno da budući vlasnik ne bude bilo ko....”, kazala je tada Ćatovićeva, što potvrđuje i tonski zapis u posjedu “Vijesti”.

Bonus video: