Đurišić će staviti ključ u bravu

Đurišić je objasnio da je prethodno dotadašnja sezonska radnica, mještanka Krtola, iznenada
62 pregleda 4 komentar(a)
Špiro Đurišić, Foto: Siniša Luković
Špiro Đurišić, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.08.2015. 19:02h

Poznati krtoljski ugostitelj Špiro Đurišić kaže da je nakon posljednjih loših iskustava sa inspekcijama, odlučio da kad se završi glavna sezona, stavi „ključ u bravu“ svoje kafe-picerije „Centar“ u Radovićima.

On je kazao da ga je prije neki dan inspekcija kaznila sa 1.300 eura jer su našli da sezonska radnica iz Srbije koju je angažovao, nije u tom momentu imala urednu radnu dozvolu.

Đurišić je objasnio da je prethodno dotadašnja sezonska radnica-mještanka Krtola, iznenada odlučila da usred sezone da otkaz, pa je bio prinuđen da zaposli prvu sljedeću osobu koja je pokazala volju da radi kao konobarica.

„Riječ je o državljanki Srbije sa kojom sam sklopio ugovor o radu i krenuo u proceduru pribavljanja svih papira za njen legalan rad. Nisam ništa švercovao, niti je krio. Ona je nosila bedž sa svojim imenom, imala sanitarnu knjižicu, rješenje o zaštiti na radu i sve ostalo, a u proceduri je bilo i izdavanje njene radne dozvole”, kaže Đurišić.

On je rekao da to ipak nije bilo dovoljno inspektoru da mu, odmah kada je došao u lokal, ne „odreže“ kaznu od 1.300 eura.

“Nije pokazao makar i djelić volje da mi ostavi još dan ili dva da državna administracija završi sve papire u vezi s mojom novom radnicom“, kaže Đurišić.

On je rekao da se jednostavno sve “ovo ne isplati”

“Godišnje državi plaćam oko osam hiljada eura samo na ime raznoraznih taksi, plus PDV, plus porez na promet i sve ostale prinadležnosti, doprinose za mene, suprugu, dvoje djece i snahu jer svi radimo u ugostiteljstvu kojim se bavim već 12 godina, kao i takse i doprinose za sezonsku radnicu”, kaže Đurišić.

Dodao je da je on kao ugostitelj, usred sezone, primoran da angažuje sezonsku radnu snagu i da ne može da je bira, a da bi državna administracija morala biti mnogo efikasnija i fleksibilnija kada je zapošljavanje stranih radnika u pitanju. „Naše inspekcije osim što su izuzetno česte i revnosne u svojim gotovo svakodnevnim kontrolama mog objekta, vrlo su i ljubazne. “Jedino ih ljuti to što sav promet kucam u fiskalnu kasu, čak i sopstveno jelo i piće, pa nemaju zbog čega da mi naplate kaznu. Ipak, moram priznati da su inspektori poslovniji od bilo kojeg trgovačkog lanca jer ti daju veće rabate - čak i do 30 odsto ako odrezanu kaznu platiš u roku od osam dana“, ironičan je Đurišić.

Nakon odluke spava kao beba - malo spava, a malo plače

Đurišić kaže da je za striktno poštovanje zakona i da državi redovno plaća sve njene prinadležnosti, kao i takse za raznorazne dozvole.

“Počev od one za rad, preko one za emitovanje muzike „iako ne puštam CD-ove, već u lokalu svira radio“, pa do dozvole za stolove na terasi ili čak one za pušenje u njegovom lokalu. Samo ta dozvola košta 500 eura godišnje, plus sve ostalo što plaćam opštinskoj i državnoj kasi”, kaže Đurišić. On je zapitao “šta da iz ovoga svega moja djeca da zaključe – da se ne isplati biti pošten i zakonito raditi. “Odlučio sam stoga da odmah nakon sezone, zatvorim. Nakon te odluke spavam kao beba – malo spavam, a malo plačem”, jetko kaže Đurišić.

Bonus video: