Pljevlja: Položen kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade za penzionere

Obaveza je poslodavca da učestvuje sa najmanje 20 odsto. To znači, da ostatak sredstava kupuje vlasnik stana putem kredita banke ili putem kredita od strane Fonda
256 pregleda 0 komentar(a)
zgrada za penzionere Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
zgrada za penzionere Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 14.09.2018. 09:35h

Na lokaciji nekadašnje ciglane položen je kamen temeljac za izgradnju stambene zgrade za pljevaljske penzionere.

Plac je besplatno ustupila Opština Pljevlja, a zgrada će imati 38 stanova od kojih će dvadeset pripasti penzionerima, pet zaposlenima u loklanoj upravi, a ostatak će biti namjenjen tržištu. Za penzionera namjenjeno je deset jednosobnih stanova i deset garsonjera. Stanove će penzioneri moći da kupe po cijeni od 375 eura po kvadratu.

Izvođač radova je konzorcijum Lirigzoni D.O.O. Ulcinj, Ferda D.O.O. Ulcinj& Sedam ing D.O.O. Podgorica. Rok za završetak radova je kraj juna naredne godine.

“Interes lokalne uprave uvijek je imati jedan novoizgrađeni objekat u gradu. Možda je najbolje da je ova socijalna grupacija nosilac posla, odnosno da će korisnici biti penzioneri, a znamo da su potrebe i vojske, policije, sudstva, zdravstva, prosvjete za novim stanovima. Ja se nadam da će ova izgradnja biti inicijalna kapisla i da će biti početni korak da se u Pljevljima izgradi više ovakvih objekata. Sve te adrese, ovaj put su to bili penzioneri, će biti dobar partner lokalnoj upravi da maksimalno izađemo u susret kako bi svi oni koji su stambeno nezbrinuti u Pljevljima došli do krova nad glavom”, kazao je Mirko Đačić, predsjednik opštine Pljevlja.

Direktor Fonda PiO Dušan Perović kazao je da je za ove namjene Fond uplatio Udruženju penzinera u Pljevljima 300 000 eura.

“Ovo je jedna aktivnost koja se radi u saradnji sa lokalnom upravom i Savezom penzionera Crne Gore uz podršku i ostalih struktura i ova aktivnost u Crnoj Gori je već zaživjela i za zadnjih 6 godina Fond PIO u saradnji sa lokalnim samoupravama izgradio je oko 500 stanova za potrebe penzionerske populacije”, istakao je Perović.

Direktor Crnogorsku fonda za stambeno kommunalnu izgradnju Danilo Popović rekao je da je zgrada namjenjena prije svega onima koji po tržišnim uslovima ne mogu kupiti stan.

"Obaveza je poslodavca da učestvuje sa najmanje 20 odsto. To znači, da ostatak sredstava kupuje vlasnik stana putem kredita banke ili putem kredita od strane Fonda”, kazao je Popović.

U Pljevljima živi oko 6.000 penzionera, a njh više od stotinu nema riješeno stambeno pitanje.

Bonus video: