Bulajić: Tajkuni da finansiraju izgradnju nacionalnog centra za autizam

Bulajić smatra da država mnogo novca troši na neke nepotrebne stvari, a ne na ono, kako je dodao, što je prijeko potrebno, prije svega djeci u Crnoj Gori
71 pregleda 3 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Strahinja Bulajić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2015. 11:46h

Vlada treba da dogovori način na koji će biti riješeno pitanje osnivanja nacionalnog centra za autizam, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta, Strahinja Bulajić, poručujući da je to potrebno djeci u Crnoj Gori.

Crnogorski parlament usvojio je prošle sedmice dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima je predviđeno osnivanje nacionalnog centra za autizam, kao visokospecijalizovane javne ustanove za unapređenje psihosocijalnih metoda i postupaka u tretmanu tih osoba.

Dopune su predložili Bulajić i Emilo Labudović, koji smatraju da bi se formiranjem nacionalnog centra za autizam stvorile neophodne pretpostavke za unapređenje tretmana tih osoba i njihovih porodica.

Komentarišući izjavu ministra zdravlja Budimira Šegrta da osnivanje tog centra prevazilazi ingerencije Ministarstva, Bulajić je kazao da ima načina da se to pitanje riješi.

„Koliko samo ima raznih tajkuna koji duguju državi po osnovi poreza na neprokretnost ili opšteg poreza. Pa neka jednu svoju nepokretnosti daju i time plate centar“, rekao je on agenciji MINA.

Bulajić smatra da država mnogo novca troši na neke nepotrebne stvari, a ne na ono, kako je dodao, što je prijeko potrebno, prije svega djeci u Crnoj Gori.

Komentarišući ocjenu Šegrta da je potrebna saradnja ministarstava u rješavanju tog pitanja, Bulajić je kazao da Vlada za to postoji, da vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a da je Skupština kao vrhovni zakonodavni organ usvojila predlog.

On je ukazao na to da je u Crnoj Gori prvi put tako nešto napravljeno i normirano zakonski.

Prema riječima Bulajića, osobe sa autizmom stigma su u državi.

„One se zaključavaju, vežu, ne izvode na svijetlo dana, svašta se radi. Eno ih tamo, svi sjede u Vladi, pa nek se dogovore“, kazao je Bulajić.

On je naveo da je Skupština nepodijeljena po pitanju tog predloga i, kako je dodao Bulajić, vrlo je zadovoljan što nijedan glas nije bio ni protiv, ni uzdržan.

„Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, pa hoćemo li mi iz Skupštine voditi njihov posao? Nije valjda da će Ministarstvo zdravlja da pokuša da opstruira ovo“, kazao je Bulajić.

Prema njegovim riječima, ako to prevazilazi ingerencije Ministarstva zdravlja, potrebno je da se to Ministarstvo dogovori sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i da nađu najbolje rješenje.

„To je Zakon koji ne zadire ni u kakve politike, partije i politikanstva i dobili su apsolutnu podršku svih poslanika u Skupštini“, rekao je Bulajić.

On je ukazao i na to da su djeca sa autizmom i mnogim drugim oboljenjima zavisni od roditelja čitav život.

Prema riječima Bulajića, podaci pokazuju da je 80-ih prošlog vijeka na deset hiljada jedno dijete bilo autistično, a taj odnos sada je na intervalu 60 do 70.

„Neophodno je i potrebno da se radi sa roditeljima, pa tek onda sa oboljelima, jer je to procedura. Roditelji su nosioci čitave te aktivnosti“, poručio je Bulajić.

On je podsjetio da su Labudović i on, pored predloga o izmjenama i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predložili i izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje su, kako je dodao Bulajić, takođe usvojene u Skupštini.

Bulajić je precizirao da se to odnosi na dnevne centre za djecu sa posebnim potrebama i osobe sa invaliditetom.

On je ukazao na to da je suština tog Zakona da dnevni centri rade sa djecom sa posebnim potrebama i osobama sa invaliditetom i nakon što napune 27 godina, podsjećajući da je do sada bio slučaj da samo do 27. godine mogu da borave u tim ustanovama.

„Suština je i u tome da rade i poslije tri sata kao pomoć njima i porodicama koje ih njeguju i da su, u trenutku kada ostanu bez oba roditelja, staratelja i njegovatelja, dnevni centri u obavezi da obezbijede najkraći rok do preuzimanja nadležnog centra za socijalni rad za njihovo trajno zbrinjavanje“, zaključio je Bulajić.

Bonus video: