Hir „Pobjede” platiće narod

Šofranac, tada vršilac dužnosti odgovorne urednice, nije odgovorila “Vijestima” da li osjeća grižu savjesti i odgovornost zbog toga što nije poštovala Zakon o medijima i Kodeks novinara, a zbog čega građani sada treba da plaćaju
211 pregleda 15 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2015. 05:29h

Građani Crne Gore će platiti odluku prethodnog rukovodstva “Pobjede” na čelu sa Vesnom Šofranac, da krši Zakon o medijima i ne objavi reagovanja Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na tekstove prethodno objavljene u tom listu.

To znači da će poreski obveznici još jednom plaćati dug dnevnog lista “Pobjeda”, i to u iznosu od 10.000 do 15.000 eura, iako taj medij od prošle godine nije u državnom vlasništvu.

Do sada je postalo pravosnažno čak 26 sudskih presuda prema kojima bi “Pobjeda” trebalo da objavi reagovanja MANS-a.

Radilo se o tekstovima, koji su objavljivani, uglavnom tokom lokalnih izbora. MANS je tada slao tekstove u kojima j enavodio zloupotrebe, ali se “Pobjeda” najviše bavila time koliko je MANS dobio para za praćenje izbora. Na te tesktove MANS je slao reagovanja koja nisu objavljivana.

Zvaničan stav tog lista je da nemaju obavezu da objave reagovanja, jer je novi vlasnik, biznismen Petros Statis kupio imovinu, ali ne i obaveze “Pobjede”.

Advokat MANS-a Veselin Radulović napominje da je još nekoliko slučajeva u proceduri.

“Radi se o kršenju Zakona o medijim, prava na slobodu izražavanja, na kraju i postojećeg Kodeksa novinara. U skladu sa presudama, 'Pobjeda' treba da snosi troškove postupka, troškove izvršenja i troškove objavljivanja. Taj list odbija da objavi reagovanja, pa će ona biti objavljena u 'Vijestima'”, objasnio je Radulović.

Ističe da je tadašnje uredništvo na čelu sa Šofranac “otvoreno pokazivalo da će kršiti zakon i da neće dozvoliti objavljivanje demantija na sve grube neistine, uvrede, klevete i podmetanja koje su plasirali u tom listu”.

“Smatram da se nije radilo o incidentu već o namjeri, jer se radi o 30 slučajeva pred sudom. Isto tako smatram da bi ovim trebalo da se pozabavi i Vrhovno državno tužilaštvo i utvrdi ko je odgovoran za nepoštovanje zakona, jer je 'Pobjeda' tada bila u državnom vlasništvu”, poručio je Radulović.

Utvrđivanje odgovornosti će svakako biti težak proces, s obzirom na to da Vlada, kao i Bord direktora ne smatraju da su mogli da kontrolišu uređivačku politiku, iako se radi o državnom listu.

Portparol Vlade i nekadašnji glavni i odgovorni urednik “Pobjede” Srđan Kusovac kazao je “Vijestima”da “upravljačku funkciju i poslovnu politiku, što podrazumijeva i odgovornost, u javnim preduzećima i privrednim društvima u državnom vlasništvu ne vodi Vlada već upravni odbori / odbori direktora”.

Bivši predsjednik Borda direktora “Pobjede” Radule Novović smatra da Odbor direktora ne treba da snosi odgovornost za nepoštovanja Zakona o medijima:”Nije posao Odbora direktora da kontroliše uređivačku politiku, To je posao glavnog i odgovornog urednika”.

Vesna Šofranac, tada vršilac dužnosti odgovorne urednice, a danas glavna i odgovorna urednica “Dnevnih novina” juče nije odgovorila “Vijestima” da li osjeća grižu savjesti i odgovornost zbog toga što nije poštovala Zakon o medijima i Kodeks novinara Crne Gore, a zbog čega građani sada treba da plaćaju.

Uljarević: Odgovorni da štetu plate iz svog džepa

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević smatra da ovaj slučaj ima dvije dimenzije:

”U prvoj, treba naglasiti da je sud prepoznao javni interes da se ta reagovanja objave na trenutno jedino mogući način u cilju sprovođenja zakona do kraja. S druge strane, očigledno je napravljena šteta svima nama kao građanima zbog neodgovornog i osionog ponašanja tadašnjeg uredništva 'Pobjede”, koja je tada bila u većinskom vlasništvu države”.

Uljarević smatra da je neophodno utvrditi personalnu odgovornost u Vladi i u uredničkoj strukturu “Pobjede” i što je najbitnije tražiti nadoknadu štete koju su oni svojim neprofesionalnim i nesavjesnim radom učinili u konkretnom slučaju “MANS”-u i svim građanima: ”Ukratko, ova lakrdija bi morala biti riješena na način da oni koji su proizveli ove vidove štete iz svog džepa sada plate tu istu štetu a sve ostalo suštinski predstavlja prikrivanje krivaca”, smatra Uljarević.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Bonus video: