Stari autobusi bez klime, iscijepanih sjedišta, bez pristupačnosti za lica s invaliditetom

"Gotovo svaki segment javnog prevoza je neophodno poboljšati, a neke sasvim izmijeniti. Tako je i sa autobuskim linijama"
142 pregleda 9 komentar(a)
gradski prevoz, Foto: Boris Pejović
gradski prevoz, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.08.2015. 06:46h

"Izuzetno loš javni prevoz jedan je od velikih problema sa kojim se građani Podgorice svakodnevno suočavaju", smatra Maja Vučelić, odbornica Demosa u Skupštini Glavnog grada.

"Uprkos predizbornom obećanju, lokalna vlast nije napravila nikakav pomak kada je u pitanju osavremenjivanje gradskog i prigradskog prevoza. Iako su tokom izborne kampanje ponavljali da su „građani na prvom mjestu“, očigledno je da ne postoji volja da se nešto preduzme kako bi se gradski i prigradski prevoz učinio iole pristojnijim i efikasnijim. Teško je naći opravdanje za to što su, u glavnom gradu jedne države koja se diči svojim pomacima na putu ka Evropskoj uniji, autobusi stari 35 godina, sa iscijepanim i prljavim sjedištima. Po ljetnjim vrućinama, kada temperatura prelazi 40 stepeni, putnici se voze autobusima bez klimatizacije. Zato su vrata od autobusa otvorena, što donosi dodatnu opasnost po putnike. Kad je vrijeme loše, autobusi prokišnjavaju. Ne postoji pristupačnost za osobe sa invaliditetom, niti se o tome razmišlja", kazala je ona.

Kvalitet vozila, kako dodaje, nije jedini problem.

"Gotovo svaki segment javnog prevoza je neophodno poboljšati, a neke sasvim izmijeniti. Tako je i sa autobuskim linijama. Za neke djelove grada, kao što su Piperi i Dahna, linije ne postoje. Sa druge strane, lokalni prevoz ne samo da ne prati razvoj grada, nego je, reklo bi se, sasvim prepušten propadanju", rekla je Vučelić.

Odbornica Demosa je podsjetila da su iz Glavnog grada u martu 2011. naručili izradu „Studije dugoročnog javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u gradu Podgorica“ od firme „Omega Consult“ iz Ljubljane. Namjera studije, koja je plaćena 150.000 eura, podsjeća ona, navodno je bila da se unaprijedi javni prevoz u Podgorici, kako bi se on približio nivou prevoza u evropskim gradovima i uskladio sa strandardima Evropske unije.

"Studijom se predlažu značajne izmjene: stvaranje novih linija, poboljšanje voznog parka, uvođenje elektronske karte... Međutim, iz Glavnog grada je saopšteno da se studija ne može primijeniti. Rezultat je, dakle, da je prevoz sve gori i gori, a 150 000 eura potrošeno je ni za šta. Umjesto da neko zbog toga snosi posljedice, iz godine u godinu se, kao da se ništa nije dogodilo, ponavlja kako Glavni grad planira poboljšati javni gradski prevoz", kazala je Vučelić, dodajući da je u pitanju "samo jedan od brojnih primjera sa kakvom neodgovornošću se lokalna vlast odnosi prema građanima, i kolika je razlika između onoga što ona javno govori i onoga što radi".

Vučelić je podsjetila da su iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj nedavno najavili izradu nove studije.

"Vrijeme je da se građanima Podgorice napokon obezbijedi javni prevoz kakav zaslužuju i kakav bi u 21. vijeku trebalo da bude normalan", smatra odbornica Demosa.

Bonus video: