U Regionalnom za nestašice optužuju lokalne vodovode

RV ima dovoljno vode i nema potrebe za restrikcijama, ali nema mehanizam da isporuči ukoliko to Opština nije tražila
94 pregleda 5 komentar(a)
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
REgionalni vodovod, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2015. 19:29h

Pet godina otkad je pušten u rad Regionalni vodovod (RV) na primorju, suve slavine su i dalje visoko na listi žalbi turista.

Tako investicija vrijedna preko 100 miliona eura još ne služi kako je planirano i ne garantuje redovno snabdijevanje primorskih opština vodom za piće, pa su vrlo česte restrikcije usred turističke sezone. Iz tog preduzeća tvrde da ne utuču na snabdijevanje vodom šest opština na primorju, jer količine koje im isporučuju zavise od onoga koliko potražuju lokalni vodovodi.

“Relevantni faktori u sektoru vodosnadbijevanja na primorju još nijesu shvatili značaj ovog projekta za kvalitetniji život lokalnog stanovništva, ali i razvoj prestižnih turističkih projekata, jer se danas u samo dvije opštine - Tivat i Herceg Novi realizuju investicije u ukupnoj vrijednosti od dvije milijarde eura kojih ne bi bilo da nije Vlada izgradila RV”, poručuju iz ovog preduzeća u odgovorima na pitanja “Vijesti”.

Preciziraju da od septembra 2010. ne postoji nijedan razlog da bi u primorskim gradovima bilo nestašice pitke vode “pa i tokom najekstremnijih i vremenskih uslova ili najzahtjevnijih potreba tokom ljetnjih mjeseci i špica turističke sezone”.

Ističu da RV ima dovoljno vode i da nema potrebe za restrikcijama, ali da to preduzeće nema mehanizam da isporuči dodatne količine ukoliko to lokalni vodovod nije tražio:”Jasno je da je to neefikasan i za sve nas poguban način funkcionisanja. U šest opština na primorju imamo čak osam preduzeća koje se bave identičnim poslom, a dodatno”,poručuju iz RV.

Navode da podaci najbolje govore u prilog tome da RV nije imao i nema problem kad je snabdijevanje u pitanju, pa je Budvi isporučeno 59,5 odsto više vode nego u julu 2014. godine, u Tivtu 65,2, Kotoru 39, Ulcinju 78,3 odsto. Navode da Bar prošle godine u julu nije uzimao vodu iz RV iako su nestašice bile česte, ali je ovog jula toj opštini isporučeno 194.473 kubika.

“Da li u ovoj situaciji uopšte treba podsjećati na zimski period, kada postoje zahtjevi pojedinih vodovoda da se ne preuzimaju čak ni minimalne ugovorene količine vode koju im Regionalni vodovod isporučuje, po fiksnoj godišnjoj cijeni od 0,29 eura po kubiku? I da li se treba prisjećati ogromnih pritisaka lokalnih vodovodnih preduzeća da ugovorene minimalne količine vode budu čak i značajno manje, o čemu su pokretani i postupci pred Agencijom za zaštitu konkurencije“, pitaju iz RV.

Objašnjavaju da su Budva i Tivat najspremnije dočekali usluge RV, a da najviše problema imaju sa Barom:“Brojni mještani se javljaju RV, naročito iz Sutomora, i žale na restrikcije. Smatramo apsolutno neprihvatljivim da ijedno naselje koje je povezano na lokalnu vodovodnu mrežu, i u koje se može isporučiti voda iz Regionalnog vodovoda, u ovakvim hidrološkim uslovima, nema vodu”.

Nema ekonomske računice za izgradnju druge faze RV

Iz RV navode da se već sada postavlja pitanje donošenja odluke građenja dijela druge faze u smislu postavljanja još jednog cjevovoda od Budve do Tivta čime bi se stekli uslovi da se ovim opštinama isporučuje 600 litara u sekundi.

“Suštinsko pitanje je da li je potrebno da RV, uz podršku države, finansira i drugu fazu sistema na ovom dijelu primorja, a da zadrži godišnju iskorišćenost sistema na nivou od samo 15 do 20 odsto kakva je bila u proteklih pet godina? Jasno je da takva ekonomska računica ne postoji. Sa druge strane, baštineći odgovoran odnos prema zadovoljenju javnog interesa i urednom snabdijevanju svih potrošača kvalitetnom vodom za piće, Regionalni vodovod će u narednom periodu razmotriti mogućnost proširenja kapaciteta na ovom dijelu primorja, uz značajne promjene u konceptu funkcionisanja vodovodnog sektora na primorju. To znači da primorske opštine i njihova vodovodna preduzeća moraju prihvatiti realnost iz posljednjih pet godina i uspostaviti odgovorniji odnos prema Regionalnom vodovodu”, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

Cetinje dobilo pola miliona pomoći, ali moraju da vrate

Iako Cetinje nije dio regionalnog vodovodnog sistema, u RV smatraju da je razlog nestašica vode u tom gradu povezan sa velikim gubicima u mreži uz nedovoljne količine na vodoizvorištu.

“RV je kroz stručnu i finanansijsku pomoć na osnovu odluke Vlade uložio 500.000 eura za poboljšanje stanja cetinjskog vodovodnog sistema. Naravno, sa cetinjskim “Vodovodom” imamo veliki problem jer još nije definisan ugovorni odnos povraćaja navedenih kreditnih sredstava prema Abu Dabi razvojnom fondu”, kažu iz RV.

Bonus video: