Cdu: Prihvatljiv samo održivi razvoj turizma zasnovan na Master planu

Umjesto da se pridržava odrednica iz Master plana, aktuelni projekat „Buljarica bay“ ima sasvim drukčiju namjeru – izgradnju rezidancijalnog naselja, odnosno grada koji bi imao 120.000 do 150.000 žitelja, što je koliko i cijeli Primorski region
119 pregleda 2 komentar(a)
CDU, Foto: Boris Pejović
CDU, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2015. 18:50h

Za Crnogorsku demokratsku uniju prihvatljiv je samo održivi razvoj turizma zasnovan na Master planu.

"U posljednjoj deceniji, kada su prestala ograničenja i smetnje koji su postojali prije odnove državne nezavisnosti, svjedoci smo razvojnih i koncepcijskih lutanja u oblasti turizma, koji je za ekonomiju i održivost Crne Gore od vitalnog značaja. Uočljiva su nedopustiva odstupanja od dobre razvojne strategije – koja je uspostavljena Master planom razvoja turizma do 2020, koji je usvojen 2001. i dopunjen 2008", ističu u partiji, napominjući da su Master plan radili renomirani njemački eksperti, a čiju je izradu finansirala njemačka državna agencija za razvoj - DEG.

Prema njihovim riječima, glavna odstupanja i greške u razvoju našeg turizma su vezane za masovnu gradnju stanova u turističkim zonama.

"Takođe, prisutno je forsiranje gradnje rezidencijalnih naselja na mjestima gdje Master plan predviđa spomenike prirode, uz razvoj ruralnog i rekreativnog turizma (primjer: Luštica). Uz to, svjedoci smo i narušavanja principa ograničenog i ekološki, socijalno i ekonomski održivog razvoja", kazali su u Cdu-u.

Za to je, dodaju, najbolji, odnosno najgori primjer projekat „Buljarica Bay“.

"Uvala Buljarica predstavlja jedan od najdragocjenijih prirodnih resursa za razvoj održivog turizma visokog kvaliteta. Umjesto da se pridržava odrednica iz Master plana, aktuelni projekat „Buljarica bay“ ima sasvim drukčiju namjeru – izgradnju rezidancijalnog naselja, odnosno grada koji bi imao 120.000 do 150.000 žitelja (stalnih i turističkih), što je koliko i cijeli Primorski region ili preko 80% populacije današnje Podgorice!?” stoji u saopštenju. U Cdu-u se pitaju kakve to veze ima sa Master planom razvoja turizma i principima održivog razvoja. “Ovaj programski koncept je u flagrantnoj suprotnosti i sa Strategijom razvoja turizma i sa principima održivog razvoja".

Naglašavaju da svako odstupanje od usvojene i potvrđene razvojne strategije neminovno vodi u nesagledive i praktično neotklonjive probleme, kako na lokalnom, tako i na nivou države.

"Žrtve takvog kršenja usvojenih principa razvoja turizma su lokalno stanovništvo i lokalna ekonomija – ali i mnogo šire i teže – i životna sredina, kao i naša ukupna ekonomija i potencijali njenog rasta i razvoja", kazali su u Cdu-u.

U Cdu-u smatraju da je obaveza svih političkih snaga da ne dopuste dalju haotičnu gradnju i planiranje neodrživih projekata, čija bi izgradnja i definitivno dovela u pitanje održivost i konkuretnost našeg turizma i ukupnu ekonomsku perspektivu naše zemlje.

Cdu se zalaže za dosljednu primjenu rješenja definisanih Master planom.

"Neophodno je učešće ljudi od struke i znanja u procesu donošenja odluka koje će projektovati i definisati naš razvoj i odrediti potencijale, karakter i kvalitet našeg turizma za dugi niz godina. Cdu je spremna da se uključi u takvu raspravu i da doprinese poštovanju definisanih modela razvoja. U tom smislu, Cdu će u septembru ove godine u Budvi organizovati skup o koncepciji razvoja našeg turizma", kazali su u u Cdu-u.

Bonus video: