Radulović odgovorio Mugoši: Uvijek ste branili tajkune i kriminalce

„Kada je u pitanju prijetnja tužbom, tada javno kažem da ću se vrlo rado odazvati nadležnim organima. Jedini kredibilitet ove družine je njihova pripadnost korupcionaškim i masonskim društvima“
186 pregleda 21 komentar(a)
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Branko Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.08.2015. 12:38h

Potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović, najavio je da će tokom ovog mjeseca pripremiti izmjene i dopune seta zakona iz odblasti pravosuđa, kojima će se, kako je kazao, konkretnije propisati maksimalni iznosi troškova advokata, notara i sudskih izvršitelja.

Radulović koji je i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF), rekao je da su važeći zakoni to ostavili esnafskim komorama da to odrede.

„Međutim one su se pokazale nemoralne i halapljive, da žive van realnog vremena i standarda dominantne većine u Crnoj Gori“, naveo je Radulović.

On je u reagovanju na izjave advokata advokatske kancelarije „Jovović-Mugoša-Vuković“, Vanje Mugoše, kazao da je on iznio niz neistina.

Mugoša je prethodno, reagujući na izjave Radulovića tokom skupštinskog zasjedanja i na konferenciji za štampu, rekao da je on iznio niz uvreda i neistina na račun advokatske kancelarije i da će protiv njega podnijeti tužbu.

Radulović je ove sedmice advokate advokatske kancelarije „Jovović, Mugoša, Vuković", nazvao ekstra-lopovima i pozvao Advokatsku komoru da se odredi prema visini sudskih troškova izgubljenog spora građana po osnovu tužbe zbog obračunavanja gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži na računima za struju.

Lideru PzP-a, Nebojši Medojeviću, koji je prije četiri godine pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv Elektroprivrede (EPCG) po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži, blokiran račun prije pet ili šest dana.

Oko 270 građana je, postupajući po pozivu PzP-a, 2011. godine pokrenulo četiri postupka pred Osnovnim sudom u Podgorici koji su trajali do 2013, a neki i do prošle godine.

„U cilju potpune informisanosti javnosti bilo da je u pitanju reketiranje građana od EPCG i njihovih zastupnika u ovom sporu, kancelarije 'Jovović-Mugoša-Vuković', iskazujem odlučnost da se suprostavim pljački svih interesno spregnutih aktera u crnogorskom pravosudnom sistemu i ističem da neću odustati od namjere da se konačno razotkriju i otklone neke nečasne stvari u ovoj oblasti“, poručio je Radulović.

On je saopštio da stoji iza svake izgovorene riječi u Skupštini u svojstvu predsjedavajućeg ili na konferenciji za novinare koju je organizovao.

„Ponavljam da advokatski troškovi, za samo tri ročišta u četiri tužbe koje su 273 građanina, uz besplatnu pravnu pomoć advokata Pokreta za promjene podnijeli protiv EPCG koja im je protivzakonito i nemoralno obračunavala troškove, iznose nešto manje od 100 hiljada eura, a da su ukupni troškovi sa enormnom tarifom sudskog izvršitelja i kamatama, oko 145 hiljada eura“, tvrdi Radulović.

Osnovanost tužbe građana, kako smatra, leži u odluci Ustavnog suda koji je potvrdio da ih je EPCG protivzakonito reketirala.

Radulović je rekao da se, nakon više od godinu od presude, pojavljuje ta advokatska kancelarija da utjera dug za sudske troškove bez navodnog znanja EPCG.

„U više navrata nakon toga pregovaralo se sa rukovodstvom EPCG o tome da se postigne kompromisno rješenje oko iznosa tih troškova i da se oni svedu na mjeru nečeg realnog i moralnog. Očito da je namjera bila drugačija a i doživljaj javnog morala“, rekao je Radulović.

PzP je i pored toga što, kako tvrdi Radulović, nije imao obavezu, do sada uz dogovor oko dinamike građanima nadoknađivao sve troškove te, kako je ocijenio, pljačke.

„Do sada smo od ličnih i partijskih sredstava u ovu svrhu potrošili oko 20 hiljada eura. Nikoga od ovih građana nećemo iznevjeriti. To je naš doživljaj politike i javnog morala“, poručio je Radulović.

On je, govoreći o moralnom profilu Mugoše i ostalih vlasnika te advokatske kancelarije, rekao da to ne pokazuje samo taj slučaj, već i niz drugih slučajeva u kojima su, kako tvrdi Radulović, uvijek branili interese tajkuna i kriminalaca, na štetu građana i države.

„Kada je u pitanju prijetnja tužbom, tada javno kažem da ću se vrlo rado odazvati nadležnim organima. Jedini kredibilitet ove družine je njihova pripadnost korupcionaškim i masonskim društvima“, zaključio je Radulović.

Bonus video: