Iz Rudnika tvrde da otpadne vode koje izbacuju u Ćehotinu nisu štetne

"Prema dosadašnjim praćenjima, ispusne vode nisu štetne, i sa biološkog i hemijskog aspekta su ispravne, ali je prisustvo fizičkog zamućenja često. Ispitivanje kvaliteta ispusnih voda već više od dvadeset godina rade ovlašćene institucije JU Ekotoksikološki zavod iz Podgorice i RHMZ - Podgorica”
424 pregleda 2 komentar(a)
Da zaživi selo, Ćehotina, Foto: Da zaživi selo
Da zaživi selo, Ćehotina, Foto: Da zaživi selo
Ažurirano: 01.08.2015. 19:07h

Iz Nevladine organizacije (NVO) „Da zaživi selo“ iz Pljevalja upozorili su da nova cijev za otpadne vode iz Rudnika uglja, još više zagađuje rijeku Ćehotinu.

"Pored konstantnih nelegalnih izbacivanja otpadnih voda iz Rudnika uglja direktno u rijeku Ćehotinu, bez ikakvih prethodnih taloženja i prečišćavanja, od prije nekoliko dana postavljena je nova cijev za otpadne vode tog preduzeća, koja u mnogo većoj mjeri zagađuje rijeku Ćehotinu“, navode u saopštenju.

Iz Rudnika uglja su saopštili da te ispusne vode nijesu štetne, a u Ćehotinu se izlivaju zbog rudarskih radova oko izmještanja vodosabirnika na najnižoj koti površinskog kopa, a koji se po planu moraju završiti najkasnije do 30. septembra.

"Prema dosadašnjim praćenjima, ispusne vode nisu štetne, i sa biološkog i hemijskog aspekta su ispravne, ali je prisustvo fizičkog zamućenja često. Ispitivanje kvaliteta ispusnih voda već više od dvadeset godina rade ovlašćene institucije JU Ekotoksikološki zavod iz Podgorice i RHMZ - Podgorica”.

Iz NVO tvrde da je ovakvo stanje rezultat nemara i nekontrolisanog rada u samom kopu prilikom ispumpavanja otpadnih voda direktno u Ćehotinu, čiji je vodostaj mali i ovakva zagađenja vrlo negativno djeluju na biodiverzitet rijeke.

"Pozivamo i predsjednika Opštine da se uključi u rješavanje dugogodišnjeg problema, jer rijeka Ćehotina pripada ovom gradu i ne treba dozvoliti sadašnjim i budućim privrednicima da je zagađuju, bar ne u ovolikoj mjeri“, piše u saopštenju.

Iz Rudnika uglja su saopštili da kroz aktivnosti koje su već preduzeli, pokušaće da do ponedjeljka smanje zamućenje.

"Problem ćemo trajno riješiti izgradnjom novog taložnika, za čiju implementaciju do sada nismo imali prostornih uslova, a koji se konačno stiču kroz razvoj rudarskih radova u sjeverozapadnom dijelu kopa. Izmještanje trase cjevovoda je već završeno, a izgradnja taložnika je u pripremi”, navode iz Rudnika uglja.

Bonus video: