NVO zatražile da semafori budu u funkciji prihvatanja LGBT osoba

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja
83 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2015. 14:55h

Nevladine organizacije (NVO) “Hiperion” Nikšić, “LGBT Forum Progres” i “LGBTIQ Socijalni Centar” iz Podgorice uputile su inicijativu lokalnim vlastima NIkšića i Podgorice da svjetlosna signalizacija na raskrsnicama bude u funkciji socijalne inkluzije i prihvatanja LGBT osoba tokom trajanja mjeseci u kojima će se održati povorke ponosa.

Od nadležnih sekretarijata opštine Nikšić i Glavnog grada Podgorica zatraženo je da razmotre mogućnost da se programski led diode na semaforima u Nikšiću i Podgorici, na raskrsnicama u centru grada, postave tako kako bi projektovale sliku istopolnih parova umjesto do sada tradicionalnog načina predstavljanja.

Alternativa, u slučaju starijih svjetlosnih uređaja, je da se naljepnica sa muško-muškim parom ili žensko-ženskim parom postavi na odgovarajuću poziciju semofora koja usmjerava kretanje i ponašanje pješaka u saobraćaju.

"Učesnicima u saobraćaju će sve to biti dodatno zanimljivo. Vjerujemo ne samo da će se povećati bezbjednost poštovanja signalizacije i propisa, kroz povećanju pažnju, već i skrenuti pažnja javnosti da LGBT osobe i istopolni parovi postoje u tim sredinama i crnogorskom društvu i da treba promovisati inkluziju i prihvatanje različitosti kao najveću vrijednost", navodi se u saopštenju ovih NVO.

U saopštenju se ističe da se poslednjih godina u evropskim prijestonicama i evropskim većim gradovima prilikom održavanja javnih okupljanja i manifestacija LGBT zajednice, posebno Povorki ponosa, razvila praksa snažne, vidljive, podrške lokalnih vlasti tim događajima. Između ostalog ta podrška se ogleda i kroz odluku gradskih vlasti da svjetlosna signalizacija na raskrnicama bude u funkciji promocije inkluzije i prihvatanja LGBT osoba.

Ove NVO pozvale su i Igora Lukšića, da u svojstvu predsjednika vladinog Savjeta za zaštitu od diskriminacije, podrži ovu inicijativu i odgovarajućom preporukom ohrabri njeno prihvatanje od strane lokalnih vlasti Nikšića i Podgorice.

Galerija

Bonus video: