Pola vijeka od osvajanja kanjona Nevidio: Pred vratima pakla i raja

Svako ko je poželio, doživio je čari kanjona predvođen iskusnim vodičima među kojima su i tri crnogorska “Himalajca” Dragutin Vujović, Marko Blečić i Đorđije Vujičić
203 pregleda 0 komentar(a)
Nevidio, spomen ploča, Foto: Obrad Pješivac
Nevidio, spomen ploča, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 01.08.2015. 12:09h

Opština Šavnik i PSD “Javorak” iz Nikšića, na ulazu u kanjon Nevidio, organizovali su skup povodom pola vijeka od kada je prva ekspedicija osvojila turističko-avanturističku destinaciju, a od nedavno park prirode kojim upravlja Opština Šavnik.

Pred nekoliko stotina poštovaoca djela 11 entuzijasta koji su prije 50 godina osvojili “Neviđbog”, predsjednik Opštine Mijomir Vujačić sa pijetetom i ponosom je podsjetio da je to djelo Miloša Bojanovića, Boška Vulanovića, Ratka Gage Lučića, Pavla Vučurovića, Milana Pešića, Miluna Tadića, Vlada Mićunovića, Steva Vujičića, Nikole Šunje Mrvaljevića, Božidara Frnja Kontića i Miodraga Kovačevića.

"Pred vratima pakla i raja oni su pobijedili pakao i otvorili staze budućim generacijama koje su prolazile i prolaze ovim kanjonom. Oni su omogućili da Nevidio postane poznat i priznat na svim prostorima i za sve ljubittelje turizma i avanturizma. Na nama je da da kanjon valorizujemo i kroz planove stvorimo bolje uslove za njegovo korišćenje", kazao je Mijomir Vujačić uz zahvalnost svima koji su dali doprinos obilježavanju ovog jubileja.

Uslijedili su emotivni činovi otvaranja spomen ploče koja sjeća na taj dan i one koji su ga upisali u turističku ali i drugu istoriju Crne Gore. Oni iz ekspedicije koji su bili prisutni svečanosti zapalili su svijeće svojim, u međuvremenu, preminulim drugovima. Opština Šavnik, njima i članovima porodica preminulih uručila je prigodne povelje.

U ime slavodobitnika zahvalio se još uvijek krepki Stevo Vujičić.

Pažnju su plijenili panoi sa fotografijama koje pričaju priču o aktivnostima u kanjonu tokom proteklih pet decenija. Svako ko je poželio, doživio je čari kanjona predvođen iskusnim vodičima među kojima su i tri crnogorska “Himalajca” Dragutin Vujović, Marko Blečić i Đorđije Vujičić.

Potrebni kvalitetni zakoni

Kada su jedanaestorica avanturista prije pola vijeka osvajali Nevidio, mudri starac iz nekog od okolnih sela vizionarski ali iskustveno bojažljivo izgovorio “ko uđe, malo ko izađe”.

Predsjednik Opštine Mijomir Vujačić kaže da će se sve preduzeti da se bezbjednost u kanjonu organizuje na najbolji način.

"Na svima nama je da se prolazak odvija bezbjedno. Državni organi moraju donijeri kvalitetne zakone. Vodiči moraju biti sertifikovani a na nama kao upravljačima Parkom prirode, jeste da sve to pratimo i primjenjujemo", kaže Vujačić.

On se osvrnuo i na naredne planove kojima će se još više valorizovati ovaj prostor.

"Do sada je u infrastrukturu uloženo 10.000 eura a u narednoj godini teći će procedura prerastanja u Regionalni park prirode. Kako bi se ovaj prostor još bolje valorizovao pripremljen je projekat prekogranične saradnje sa Opštinom Užice vrijedan 150.000 eura. Namjera je da se službe u okviru spomenika prirode materijalno i tehnički opreme. Urediće se staze i druga infrastruktura u kanjonu ali i šire kroz prostore Komarnice, Kozarice, Dragišnice sve do izvorišta rijeke Komarnice", kazao je Vujačić.

Bonus video: