Ljekari više neće olako pisati bolovanja

Šegrt je ponovio da se moraju srušiti pravila koja su pojedincima kroz dopunski rad kod privatnika donosila benefite
173 pregleda 3 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Jadranka Ćetković
Budimir Šegrt, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.07.2015. 18:34h

Vlada je juče utvrdila novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno pojačanje odgovornosti ljekara kada je u pitanju davanje bolovanja, ali i formiranje dopunske liste ljekova koje će pacijent moći da koristi uz ličnu participaciju.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt je nakon sjednice Vlade kazao da strukturna reforma zdravstvenog sistema pokazuje opredjeljenje da građani moraju i zaslužuju da imaju kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, uz povećanje odgovornosti zaposlenih da efikasnije mora da se radi.

On je istakao da će se projektovana velika količina ušteda investirati “u ono što su prioriteti svake zdravstvene politike”.

“...Kroz kontinuiranu edukaciju, držanje u trendu sa tehnološkim razvojem medicine, a pretpostavlja se da će količina ušteda moći da popravi materijalni status zaposlenih...”, rekao je.

Šegrt je ponovio da se moraju srušiti pravila koja su pojedincima u zdravstvenom sistemu kroz rad u državnim bolnicama i dopunski kod privatnika donosila velike benefite, “što nije išlo naruku kvalitetu i sigurnosti usluge koju pacijent zaslužuje”.

Ministar je kazao da očekuje da poslije oktobra ove godine u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) neće biti listi čekanja.

On je podsjetio da su liste čekanja u KCCG u posljednja dva i po mjeseca smanjenje za 77 odsto i potpuno eliminisane na endokrinologiji, reumatologiji, vaskularnoj hirurgiji...

Danas je saopšteno da su dva izabrana doktora u podgoričkom Domu zdravlja neopravdano su propisivali bolovanja, zbog čega ih je menadžment te zdravstvene ustanove udaljio sa posla.

Bonus video: