Cdu: SPC mora plaćati porez Crnoj Gori

“Opšte je poznata činjenica da srpska crkva u Crnoj Gori djeluje potpuno van crnogorskog poreskog sistema je nedopustiva i neodrživa. Porez se mora plaćati i tu ne pomažu kletve i zastrašivanja”, navodi se u saopštenju Cdu
158 pregleda 26 komentar(a)
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Naplata poreza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.07.2015. 08:56h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) pozdravlja namjeru Vlade Crne Gore da se konačno reguliše naplata poreza na sve prihode koje ostvaruju vjerske zajednice u državi.

Iz Cdu naglašavaju da porez državi moraju plaćati svi, “pa i ona vjerska organizacija koja našu državu i ne priznaje”.

“Opšte je poznata činjenica da srpska crkva u Crnoj Gori djeluje potpuno van crnogorskog poreskog sistema je nedopustiva i neodrživa. Porez se mora plaćati i tu ne pomažu kletve i zastrašivanja”, navodi se u saopštenju povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz partije smatraju da će Zakon biti prilika da se javnost bliže upozna sa svim aspektima neodržive i nelegalne situacije koja se tiče vjerskih zajednica i prava vjernika u Crnoj Gori.

“Cdu će se javno i odlučno suprotstaviti pokušaju da se kroz nova zakonska rješenja ozvaniči postojeće stanje – posebno kada je riječ o statusu vjerskih zajednica i državnoj imovini koja je nezakonito uzurpirana. Javna i parlamentarna rasprava o ovim pitanjima ne smiju proći bez jasnog određenja svih političkih subjekata da li žele i smiju da vjekovima sticanu, čuvanu i branjenu crnogorsku imovinu prepuste onima koji negiraju i našu državu i našu kulturnu i duhovnu baštinu. Biće to prilika i da se prozbori i o tome na koji je volšebni način državna imovina otuđena i ko je za to odgovoran,“ kaže se u saopštenju

Položaj vjerskih zajednicai je pitanje od izuzetnog značaja, jer je multietnički karakter Crne Gore i zajednički život, tolerancija i međusobno razumijevanje pripadnika raznih konfesija, kao i agnostika i ateista, jedno od temelja civilizovanog i demokratskog društva. To je materija koja se odnosi na temeljna ljudska prava i kao takva je značajna za sve crnogorske građane.

“Pozicija Cdu je jasna: nećemo nikada prihvatiti devastaciju naše duhovne baštine, niti se pomiriti sa eloksiranom bravarijom i sličnim besprizornim uništavanjem i degradacijom crnogorskih bogomolja. Nećemo nikada smetnuti s uma da Crna Gora ne može biti slobodna dok i za Crnogorce ne budu obezbijeđena i garantovana sva prava u njihovoj sopstvenoj državi, uključujući slobodu vjeroispovijesti”.

Bonus video: