Kolašinska vlast ispituje šta se radi kraj Tare

Predstavnici bivše vlasti tvrde da je nasipanje materijala bez lošeg uticaja na životnu sredinu
75 pregleda 2 komentar(a)
Tara, šetalište, Foto: Dragana Šćepanović
Tara, šetalište, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.09.2018. 16:55h

Predsjednik Opštine Kolašin Milisav Bato Bulatović naložio je da se ispita po čijem nalogu se, na osnovu kojih ugovora i kakav materijal odlaže pored šetališta kraj Tare.

On je “Vijestima“ rekao da za za sada nijesu našli u Opštini dokumentaciju, koja bi objasnila zbog čega se zemlja odlaže pored šetališta.

“Nadamo se da ćemo do tih papira doći... Naloženo je i ispitivanje sastava materijala koji se odlaže u Sportskoj zoni, kako bi se otklonile sumnje i strahovanja nekih sugrađana. Nakon toga, znaćemo detaljnije o čemu je riječ“.

Prema ranijim informacijma, materijal koji se istovara pored šetališta je iz iskopa tunela “Klisura“, na putu Kolašin - Berane. Predstavnici bivše vlasti tvrde da je bez ikavog lošeg uticaja na životnu sredinu.

Pojasnili su da će se odlaganjem materijala iznivelisati parcela i pripremiti teren za implementaciju plana, tako da se “od tog posla može postići samo korist”.

Nekolicina Kolašinca oštro je kritikovala skladištenje zemlje tik pored šetališta i Tare, a najavljivali su i krivične prijave zbog navodne devastacije prostora.

Navodili su i da postoji osnovana sumnja da je riječ o materijalu koji je štetan po ljudsko zdravlje.

“Ministarstvo pomorstva i saobraćaja - Direkcija za saobraćaj je zahtijevalo od Opštine Kolašin definisanje lokacije za odlaganje prirodnog materijala iz iskopa... Sarajevsko preduzeće ‘Euro asfalt’ može odlagati viška prirodnog materijala iz iskopa... pod uslovima predviđenim Idejnim rešenjem Elaborata uticaja... na životnu sredinu”, pojasnili su proljetos iz tadašnje lokalne uprave.

Predviđeno je da se kraj šetališta odloži više od 106 hiljada kubika materijala.

Kraj Tare se može vidjeti da je u toku ravnanje istovarenog materijala.

Bonus video: