"TRIDENT JUNCTURE 18"

Crnogorski vojnici otputovali na jednu od najvećih NATO vježbi u istoriji

"Na vježbi učestvuje oko 50.000 vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, 29 članica NATO uz Švedsku i Finsku, sa više od 10.000 vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru. Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe"
213 pregleda 24 komentar(a)
Vojska Crne Gore NATO vježba, Foto: Mod.gov.me
Vojska Crne Gore NATO vježba, Foto: Mod.gov.me
Ažurirano: 18.10.2018. 13:06h

Dio pripadnika Vojske Crne Gore predvođen kapetanom Dankom Kovačevićem otputovao je za Norvešku na NATO vježbu "TRIDENT JUNCTURE 18".

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ostali pripadnici kontingenta Vojske Crne Gore polaze tokom naredne sedmice.

JWPlayer video mesto

Vojska Crne Gore na vježbi učestvuje sa 33 pripadnika.

"Glavni dio naših snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, koji će biti u sastavu Slovenačke čete. Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Kraljevinu Norvešku. Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dodaje se da od preostalih šest pripadnika, po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe.

"Na vježbi učestvuje oko 50.000 vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, 29 članica NATO uz Švedsku i Finsku, sa više od 10.000 vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru. Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe".

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj, najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

"Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse", zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Galerija

Preporučujemo za Vas