Nikšić: Ozvaničen početak radova na Tehnopolisu

Vlada je za ovu godinu kapitalnim budžetom za gradnju Tehnopolisa izdvojila oko milion eura, dok je ostatak potrebnih sredstava planiran budžetom za narednu godinu
92 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2015. 11:27h

Ministarka nauke Sanja Vlahović, predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković danas su ozvaničili početak radova na rekonstrukciji nekadašnjeg Doma vojske u gradu pod Trebjesom, koji će postati inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, prvi takve vrste u Crnoj Gori.

Tehnopolis, koji predstavlja jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva nauke, pružiće mogućnost, kazala je Vlahović, onima koji imaju ideje i inovacije da iste realizuju, ali i stvoriti jače veze između nauke i biznisa.

„Krajnji cilj je da nauka bude istinski pokretač privrednog razvoja našeg društva. Ovaj projekat će biti višestruko značajan za ovaj grad. Ne samo što ćemo ovaj značajan objekat, koji je dugo vremena bio u ne baš primjerenom stanju, staviti u funkciju, već će to biti za centar grada, mlade ljude, za sve one koji će ovdje na osnovu svojih ideja i inovacija razvijati biznis“, kazala je Vlahović.

Partneri u gradnji Tehnopolisa, koji će biti završen za osam mjeseci, su Investiciono razvojni fond, ministarstva za informaciono društvo, poljoprivredu, ekonomije, Direkcija javnih radova i Opština Nikšić.

Živković je podsjetio da su 15. jula potpisali Ugovor o građenju sa konzorcijumom „Novi Volvox“ iz Podgorice i „Tehnogradnja“ iz Pljevalja i da je vrijednost radova preko 1,664 miliona eura.

„Objekat je površine oko 1.995 kvadrata i radi se o njegovoj potpunoj rekonstrukciji. Ostaće samo zidovi koji će morati da se ojačaju i saniraju, dok je sve ostalo novo. Objekat će imati veliki broj kancelarija, multimedijalnu salu, salu za sastanke, laboratoriju, pomoćne prostorije i sve ono što je predviđeno projektnom dokumentacijom“, kazao je Živković.

Vlada je za ovu godinu kapitalnim budžetom za gradnju Tehnopolisa izdvojila oko milion eura, dok je ostatak potrebnih sredstava planiran budžetom za narednu godinu.

„Veoma smo zadovoljni što je krenula realizacija projekta Tehnopolisa i očekujemo da će se ovdje zaposliti određeni broj Nikšićana, stručnjaka koji će omogućiti da se krene u realizaciju i razvoj malog i srednjeg biznisa u Nikšiću za šta je ovaj grad pogodno tlo“, kazao je Grbović.

Podsjetio je da je Dom vojske, koji je sa radom prestao prije deset godina, bio mjesto gdje su se Nikšićani okupljali, i izrazio nadu da će Tehnopolis biti dostojan naslednik.

„Imaćemo u centru grada lijep objekat, pokušaćemo da sredimo okolne zgrade i ulicu. Preostaje nam ta boljka Doma revolucije koju u nekom narednom periodu moramo rješavati“, kazao je Grbović.

Zgrada Doma vojske napravljena je 1964.godine, a godinu kasnije useljena. Ministarka nauke Sanja Vlahović je 1.oktobra 2012.godine najavila gradnju Tehnopolisa. Radovi su trebali da počnu 2013.godine, a da budu završeni u julu prošle godine. Danas je rečeno da će Nikšićani novo zdanje dobiti u aprilu naredne godine.

"Sve što se uloži smatramo investicijom"

Direkcija javnih radova je prošle godine kao najpovoljnijeg ponuđača izabrala konzorcijum koga čine tri nikšićke firme, ¨LD Gradnja¨,¨Ramel¨ i ¨Ening¨ i ¨Primavera¨ iz Herceg Novog, sa ponuđenom cijenom od 1.387.595,81 eura. Međutim, na tu odluku žalio se drugorangirani ponuđač, Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu, poništila Odluku i novi poziv za javno nadmetanje za izbor izvođača radova objavljen je 13. marta. Vrijednost radova, u odnosu na prvi tender, „porasla“, je za preko 277 hiljada eura.

Prema riječima ministarke nauke Tehnopolis nije poskupio, već se „došlo do novih rješenja u projektu koja su iziskivala neka dodatna sredstva“.

„Tehnopolis neće puno koštati u odnosu na rezultat. Inače u nauci i razvoju tehnologije sve što se uloži smatramo investicijom a ne troškom tako da u tom smislu sve što se ovdje uloži sigurna sam da će se višestruko vratiti kroz multiplikativne efekte ali i kroz sami efekat ovakvog jednog objekta i koncepta koji će ovdje biti“, poručila je Vlahović.

Troškovi oko 1,7 miliona eura

Prema riječima Živkovića vrijednost radova koje ove godine Direkcija izvodi u gradu pod Trebjesom je oko 1,7 milion eura. Do sredine avgusta biće završena Trebješka ulica, dok će akumulaciono jezero na Vučju biti završeno do sredine jeseni.

U toku je izrada projektne dokumentacije za novu sportsku dvoranu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, a prije dvadesetak dana su ozvaničeni radovi na zgradi za raseljena lica.

Galerija

Bonus video: