U srijedu promocija projekta za brzu dijagnostilku bolesti srca u Crnoj Gori

Vođa projekta Vesna Miranović kazala je da je osnovni sadržaj projekta razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema Telemontekg (TM EKG) za brzu dijagnostiku bolesti srca u Crnoj Gori
55 pregleda 0 komentar(a)
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Institut za bolesti djece, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2015. 13:37h

U srijedu, 29. jula u amfiteatru Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore biće održana promocija projekta "Razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema (TELEMONTEKG) za brzu dijagnostilku bolesti srca u Crnoj Gori".

"Na osnovu preporuke Finalne komisije za evaluaciju po prijavama projekata na Konkurs Ministarstva nauke za dobijanje granta za projekte istraživanja i razvoja objavljenog 18. juna 2014. godine, projektu "Razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema (TELEMONTEKG) za brzu dijagnostilku bolesti srca u Crnoj Gori" čiji je nosilac Klinički centar Crne Gore, dodijeljen je naučnoistraživački grant. Između Ministarstva nauke i Kliničkog centra Crne Gore je, nakon uspješno završenih pregovora, zaključen Ugovor o realizaciji projekta 28. maja 2015. godine", saopštila je vođa projekta Vesna Miranović pedijatar-kardiolog.

Ona je dodala da je osnovni sadržaj projekta razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema Telemontekg (TM EKG) za brzu dijagnostiku bolesti srca u Crnoj Gori.

"Ideja za kreiranje ovakvog sistema je plod znanja i iskustva stečenog u svakodnevnom kontaktu sa pacijentima sa kardiološkim oboljenjima i potpunim uvidom u njihove potrebe. Namjera je da se na način komforan za pacijenta, a pouzdan i informativan za ljekara, zabilježe promjene u radu srca koje su od značaja za procjenu stanja zdravlja pacijenta. TM EKG će nam pomoći u otkrivanju uzroka paroksizmalnih (intermitentnih) simptoma i znakova koji mogu biti uzrokovani opasnim srčanim aritmijama kod odraslih i djece. Medicinsko sredstvo “TELEMONTEKG”, koje ćemo razviti i čiju ćemo validnost ispitati, davaće simultani 3-kanalni EKG zapis ljekaru putem GSM transfera podataka u trenutku kada pacijent ima poremećaj srčanog ritma . Algoritmi za obradu EKG signala prepoznaju osnovne tipove srčanih aritmija i tako pomažu ljekaru da ih interpretira. Web aplikacija i aplikacija za pametne telefone omogućava ljekaru koji interperetira nalaz da to uradi brzo i svuda gdje ima pristup internetu. Ekspertski tim koji će biti formiran u Crnoj Gori tokom izvođenja projekta će omogućiti brzu dijagnostiku rijetkih i opasnih srčanih aritmija, ali će se tako obezbijediti hitno upućivanje pacijenata u tercijerne ustanove gdje se ovi pacijenti brzo obrađuju i liječe", rekla je Miranović.

Po njenim riječima, zahvaljujući svojim naprednim tehnološkim osobinama, TELEMONTEKG će uticati na smanjenje mortaliteta od kardiovaskularnih bolesti u Crnoj Gori.

"TELEMONTEKG će povećati efikasnost kardioloških jedinica u crnogorskim bolnicama koje imaju hronični nedostatak kardiološkog kadra. Njegovim stavljanjem u promet kao autentičnog crnogorskog medicinskog sredstava čije su ključne karakteristike preciznost, dostupnost, povoljna tržišna cijena, jednostavnost upotrebe, široka upotrebna vrijednost drastično će se promijeniti ustaljena slika o crnogorskom zdravstvenom sistemu kao tipičnom konzumentu skupe uvozne tehnologije. Perspektive koje se otvaraju TELEMONTEKG-u nakon završetka projekta mogu dovesti do revolucionarnih promjena u upotrebi EKG i Holter aparata u svijetu. To bi Crnoj Gori omogućilo pozicioniranje među tehnološki napredne države svijeta i privlačenje investicija u privredu i nauku", kazala je Miranović.

Bonus video: