Ivanović: Robine, oslobodi se

Dakle, nijesi ti Robine, kao što podmećeš, odgovoran tvom striku, ni majci, već javnosti
106 pregleda 75 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Željko Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2015. 10:03h

Povodom jučerašnjeg teksta “Dragi striko Željko” člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića reagovao je direktor “Vijesti” Željko Ivanović. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Dragi Robine, Vidim da ti taj nadimak više prija iako se, kao većina Crnogoraca, ne pitaš koji ti više pristoji. Ali, kao dobri strikan ja ću prihvatiti tvoju volju. Od sada ti si dragi Skočko za mene Robin.

Dragi Robine dakle, od nekoga ko je tako autonoman, ko se bori protiv nepravde i laži, licemjerja i zla, više sam očekivao. Mislio sam da te zanima važna društvena tema koju smo otvorili a ne naše lične relacije i zasluge. Ja se u mom obraćanju nijesam bavio ni moralnim vertikalama, ni mojim medijima, ni razvrstavanjem “ko je đe”... Ne brini Robine “đe te neko meće”, jedino je važno “đe ti mećeš samog sebe”. Svojim radom i potezima, naravno.

Dakle, ja ću se i ovog puta baviti samo osnovnim pitanjem: zašto si se utopio u sivilo Savjeta AEM i zašto takvim djelovanjem čuvaš leđa režimu jer favorizuješ njegovu propagandu!? Shvatio sam Robine da nemaš ništa da kažeš na temu o kojoj polemišemo, učinak Savjeta AEM i tvoj doprinos tome. Zato si se razmahao svojim bitkama iz prošlosti, pobjedama, zaslugama, referendumom čak, falilo je još samo da se kod Filipa prijaviš za orden. Tim povodom odmah da ti priznam prvijenstvo, zasluge i preporučim te za medalju, ja sam ti tanak po tom pitanju, i predajem se tvojoj veličini. Ja imam, kao obični građanin, i tvoj stric, samo jedno malo, obično, jendostvano pitanje: zašto se AEM ne miješa u svoj posao, i zašto ti kao član Savjeta AEM ne promijeniš nešto!? Dragi Robine, u starom crnogorskom maniru, kad zafali argumenata polemika se pokušava svesti na lično i time obesmisliti. Nećače, nijesam te tako vaspitao. Zamjenom teza, kao da se oglašavaš preko “Minut, dva”, izmislio si da ja tražim nešto lično za sebe, za “moju TV”, za svoje saborce. A ja samo tražio jedno - iste uslove za sve! Mnogo li je?

Pošto duže od deceniju Savjet AEM funkcioniše kao ekspozitura jednog centra moći (iz SDP a ne DPS naravno), ja sam te pitao Robine, zašto već mjesecima koliko tamo sjediš, i valjda primaš platu, nijesi ništa učinio da se prekine takva praksa. Šta je tu lično, Robine? Ja te pitam zašto kod SVIH TV stanica ne insistirate na poštovanju člana zakona o procentu sopstvene produkcije, zašto ne povećate čak taj procenat da zaštitite SVE domaće emitere, a ti kažes da zakon nije baš jasan. I ti patiš od korisne nejasnoće, Robine? Ja te pitam zašto kod SVIH emitera ne provjerite da li dampinguju cijene i urušavaju tržište, ti odgovaraš da sam u pravu ali si ti prije deset godina vrištao o tome a ja te nijesam čuo!? Robine, pitanje je vrlo ozbiljno i jednostavno: kod Filipa su ordenja a ne kod mene, ja te pitam šta ti radiš ovih 4,5,8 mjeseci u Savjetu AEM!? I šta se promijenilo u regulaciji tržišta od kada si ti član Savjeta AEM? A ne ja!? Ja te Robine pitam, zašto ne zaustavite govor mržnje na nekim TV a ti opet banalizuješ temu i svodiš priču na lično. Kao i tebe su negdje u “Minut, dva”, pomenuli! Robine, da pojasnim pitanje - da li biste kao Savjet AEM upozorili TV Pink na kršenje kodeksa i priprijetili oduzimanjem licence da je kojim nesrećnim slučajem objavila jedan, dakle samo JEDAN, a ne 501 (slovom i brojem: pet stotina i jedan) prilog o premijeru Đukanoviću i njegovoj supruzi. O “crnom Milu i žutoj Lidiji”, recimo!?

Dakle, nijesi ti Robine, kao što podmećeš, odgovoran tvom striku, ni majci, već javnosti. Ona te meće, među ove ili među one, a ne ja. I kada si izgorio da uđeš u Savjet AEM onda si preuzeo obaveze zbog kojih moraš da odgovaraš, svakom građaninu. I ja ti zato pišem. I javiću ti se opet za 4 mjeseca da vidim da li si se probudio. Ako dosad nijesi ništa značajno uradio u Savjetu, što svojim odgovorom sam najbolje potvrđuješ, pisaću ti ponovo za 4 mjeseca. Da vidimo jesi li se oslobodio? I probudio? Kao što sam ti napisao u prvom pismu, nema nećače ovdje ništa lično, pričamo o odgovornosti i obavezama, SVIH nas koji smo na javnoj sceni.

Povodom slučaja Džigijeve TV, otvorila se tema rada Savjeta AEM, i mi o tome sada polemišemo. Kada bude na tapetu neka druga tema, recimo doprinos tvog strica neslobodi i jednoumlju u Crnoj Gori, biće mi drago da mi ti otpišeš. Vidim iz tvog dopisa da imaš zanimljivih opservacija. Bez obzira što se one poklapaju sa Bebinom propagandom, ja ću se odnijeti i prema njima sa dužnom pažnjom i ozbiljnošću. Ne zbog tebe ili sebe, već zbog javnosti.

p.s. Evo, u post scriptumu da i ja budem, na trenutak, minut,dva, ličan: nije red što svog strica ne pozva na svadbu u Splendid.

Bonus video: