NAKON OSAM GODINA RADA

Zatvara se Mašinski fakultet u Pljevljima

Studenti treće i četvrte godine nastaviće školovanje u Podgorici, a Opština će im obezbijediti stipendije
213 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2019. 08:07h

Istureno odjeljenje podgoričkog Mašinskog fakulteta u Pljevljima, nakon osam godina rada, u septembru prestaće sa radom, najavio je predsjednik Opštine Mirko Đačić. 

On je kazao  da će 12 studenata treće i četvrte godine školovanje nastaviti u Podgorici, a da će im Opština obezbijediti stipendije, s obzirom  na to da ne mogu da završe studije u gradu u kojem su počeli da studiraju.

Đačić je rekao da će se studentima isplaćivati mjesečno po 150 eura odnosno za deset mjeseci Opština će za te namjene izdvojiti  18.000 eura.

Predjednik Opštine ističe da su se na takav korak opredijelili jer dalje funkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo zbog velikih troškova koje je snosila lokalna uprava. 

„Nažalost, moraćemo da prekinemo dalju saradnju i o tome ćemo obavijestiti Mašinski fakultet“, rekao je prvi čovjek grada. 

On je kazao da su o tome, više puta razgovarali sa studentima, koji su prihvatili predlog i spremni su da od septembra školovanje nastave na Mašinskom fakultetu u Podgorici. 

Mašinski fakultet je lokalnoj upravi, tvrdi prvi čovjek grada, godišnje ispostavljao fakturu sa iznosom od oko 120.000 eura, za izvođenje nastave na isturenom odjeljenju u Pljevljima. 

„Nijedna zrela glava neće  pomisliti da tako funkcioniše i u  budućem periodu“, rekao je Đačić. 

Istureno odjeljenje Mašinskog  fakulteta u Pljevljima  počelo je sa radom 2008. godine,  kada je na čelu lokalne uprave  bio Filip Vuković. 

Od 177 studenata koliko ih je  ukupno upisano od osnivanja  Mašinskog fakulteta u Pljevljima  2008, njih svega deset  završilo je studije.

Prethodna lokalna administracija  na čelu sa Milojem Pupovićem  namjeravala je  da zatvori  Mašinski fakultet, ali je  pokleknula pod pritiskom  DPS-a i SDP-a, koji su zbog onoga što oni danas rade,  svoje partijske neistomišljenike  prije dvije godine optuživali da rade protiv interesa  opštine. 

Umjesto zatvaranja Skupštine  opštine  avgusta 2013. odlučila  je da se rad Mašinskog fakulteta  u Pljevljima produži za  još tri godine, s tim da ne bude  upisa nove generacje studenata.  

Odlučeno je i da će studenti u  finansiranju svog školovanja  učestvovati sa po 500 eura po  studijskoj godini. 

Pljevlja su jedina opština u  Crnoj Gori koja je sama snosila  troškove finansiranja studenata  koji visokoškolsko obrazovanje  stiču u svom gradu. 

Prema ugovoru koji je 7. maja  2008. godine potpisao tadašnji  predsjednik Opštine Filip Vuković i dekan Mašinskog fakulteta  profesor Goran Ćulafić  lokalna samouprava obavezala  se da obezbijedi prostorije za  izvođenje nastave i opremanje  kabineta.

Opština je na sebe preuzela i  obavezu finansiranja troškova  puta profesorima, kao i njihovog  smještaja i hrane, a uz to  im isplaćuje i dnevnice.

Opština plaćala po semestru 89.393 eura, radovi koštali preko milion i po

Opština Pljevlja  bila se obavezala  da plaća Mašinskom fakultetu 89.393 eura po semestru, odnosno 178.786 eura za jednu školsku godinu, to je kasnije smanjeno za nekoliko hiljada eura. 

Ukoliko se zatvori istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta, nepoznanica je šta će biti sa Akademskim centrom u koji je Opština uložila veliki novac, iako nije u njenom, već u vlasništvu Vojske Crne Gore. 

Rekonstrukcija i opremanje zgrade Akademskog centra, Opštinu je koštala preko milion i po eura. 

U Akademskom centru zaposlena su dva radnika, a angažovan je bio i  radnik na zaštiti imovine.

Galerija