Zatvara se Mašinski fakultet u Pljevljima

Studenti treće i četvrte godine nastaviće školovanje u Podgorici, a Opština će im obezbijediti stipendije
255 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2015. 19:41h

Istureno odjeljenje podgoričkog Mašinskog fakulteta u Pljevljima, nakon osam godina rada, u septembru prestaće sa radom, najavio je predsjednik Opštine Mirko Đačić.

On je kazao da će 12 studenata treće i četvrte godine školovanje nastaviti u Podgorici, a da će im Opština obezbijediti stipendije, s obzirom na to da ne mogu da završe studije u gradu u kojem su počeli da studiraju.

Đačić je rekao da će se studentima isplaćivati mjesečno po 150 eura odnosno za deset mjeseci Opština će za te namjene izdvojiti 18.000 eura.

Predjednik Opštine ističe da su se na takav korak opredijelili jer dalje funkcionisanje akademskih studija nije bilo isplativo zbog velikih troškova koje je snosila lokalna uprava.

„Nažalost, moraćemo da prekinemo dalju saradnju i o tome ćemo obavijestiti Mašinski fakultet“, rekao je prvi čovjek grada.

On je kazao da su o tome, više puta razgovarali sa studentima, koji su prihvatili predlog i spremni su da od septembra školovanje nastave na Mašinskom fakultetu u Podgorici.

Mašinski fakultet je lokalnoj upravi, tvrdi prvi čovjek grada, godišnje ispostavljao fakturu sa iznosom od oko 120.000 eura, za izvođenje nastave na isturenom odjeljenju u Pljevljima.

„Nijedna zrela glava neće pomisliti da tako funkcioniše i u budućem periodu“, rekao je Đačić.

Istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta u Pljevljima počelo je sa radom 2008. godine, kada je na čelu lokalne uprave bio Filip Vuković.

Od 177 studenata koliko ih je ukupno upisano od osnivanja Mašinskog fakulteta u Pljevljima 2008, njih svega deset završilo je studije.

Prethodna lokalna administracija na čelu sa Milojem Pupovićem namjeravala je da zatvori Mašinski fakultet, ali je pokleknula pod pritiskom DPS-a i SDP-a, koji su zbog onoga što oni danas rade, svoje partijske neistomišljenike prije dvije godine optuživali da rade protiv interesa opštine.

Umjesto zatvaranja Skupštine opštine avgusta 2013. odlučila je da se rad Mašinskog fakulteta u Pljevljima produži za još tri godine, s tim da ne bude upisa nove generacje studenata.

Odlučeno je i da će studenti u finansiranju svog školovanja učestvovati sa po 500 eura po studijskoj godini.

Pljevlja su jedina opština u Crnoj Gori koja je sama snosila troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu.

Prema ugovoru koji je 7. maja 2008. godine potpisao tadašnji predsjednik Opštine Filip Vuković i dekan Mašinskog fakulteta profesor Goran Ćulafić lokalna samouprava obavezala se da obezbijedi prostorije za izvođenje nastave i opremanje kabineta.

Opština je na sebe preuzela i obavezu finansiranja troškova puta profesorima, kao i njihovog smještaja i hrane, a uz to im isplaćuje i dnevnice.

Opština plaćala po semestru 89.393 eura, radovi koštali preko milion i po

Opština Pljevlja bila se obavezala da plaća Mašinskom fakultetu 89.393 eura po semestru, odnosno 178.786 eura za jednu školsku godinu, to je kasnije smanjeno za nekoliko hiljada eura.

Ukoliko se zatvori istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta, nepoznanica je šta će biti sa Akademskim centrom u koji je Opština uložila veliki novac, iako nije u njenom, već u vlasništvu Vojske Crne Gore.

Rekonstrukcija i opremanje zgrade Akademskog centra, Opštinu je koštala preko milion i po eura.

U Akademskom centru zaposlena su dva radnika, a angažovan je bio i radnik na zaštiti imovine.

Galerija

Bonus video: