Uzeli kredit za vrtiće, kupuju auto

Iako je CEB odobrila Crnoj Gori kredit od 10 miliona eura za gradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih još u junu 2013, od tog novca za sada je izvjesna jedino trgovina novog vozila
21 komentar(a)
Kia Sportage, Foto: Kia
Kia Sportage, Foto: Kia
Ažurirano: 26.07.2015. 16:10h

Vozni park Ministarstva prosvjete uskoro će biti bogatiji za još jedno vozilo od 20.000 eura. Ministarstvo će uskoro potpisati ugovor sa kompanijom “Kia Montenegro” o trgovini vozila “kia sportage”, vrijednog 19.990 eura, a automobil će biti plaćen novcem iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), namijenjenog za izgradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih.

Iako je CEB odobrila Crnoj Gori kredit od 10 miliona eura za gradnju novih vrtića i rekonstrukciju postojećih još u junu 2013, od tog novca za sada je izvjesna jedino trgovina novog vozila, iako je krajnji rok za završetak svih radova 2017.

To je potvrđeno i u Ministarstvu prosvjete: ”Ministarstvo prosvjete je raspisalo tender za nabavku motornog vozila za potrebe resora tačnije implementaciju projekta iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za izgradnju sedam novih predškolskih ustanova i renoviranje postojeće predškolske infrastrukture. Ugovorom o kreditu su opredijeljena sredstva za operativne troškove iz kojih je izvršena nabavka motornog vozila".

Iz Ministarstva napominju da je postupak nabavke još u proceduri, te da je na javni poziv pristigla jedna ponuda.

“Nakon završetka procedure postupka javne nabavke motorno vozilo će se koristiti za implementaciju i praćenje realizacije navedenog projekta”, odgovorili su “Vijestima” iz prosvjetnog resora.

U odnosu na trgovinu automobila, koji će pratiti relizaciju projekta, izgradnja novih vrtića je još u fazi “projektne dokumentacije i tendera”.

To znači da Ministarstvo ima nešto manje od godinu i po za izgradnju šest novih vrtića, od kojih četiri u Podgorici, a po jedan u Pljevljima, Baru i Ulcinju.

Direkcija javnih radova raspisala je, u junu prošle godine, tendere za izradu projekata vrtića u Zagoriču i na Starom aerodromu, a predviđena je još i gradnja dva objekta u Bloku 6 i u Tuzima. Do početka radova na objektima, u voznom parku Ministarstva biće “kia sportage” sa, kako je tenderom precizirano, “minimum šest vazdušnih jastuka, sistemom za kontrolu stabilnosti auta, daljinskim centralnim zaključavanjem i alarmom, automatskim digitalnim klimauređajem, blutut sistemom za telefoniranje, navigacijom...”.

Za letove 10.000 eura

Ministarstvo prosvjete će ove godine potrošiti i 10.000 eura na avionske karte.

Tako je tenderom, koji se završava u ponedjeljak, prosvjetni resor tražio najpovoljnijeg ponuđača za ekonomsku i biznis klasu na relacijama Podgorica-Beograd-Podgorica, međunarodnim letovima u Evropi, te prekookeanskim letovima.

U tenderu se još navodi da će se nabavka realizovati do postizanja procijenjene vrijednosti, te da je najbitniji kriterijum cijena.

Bonus video: