Sramna presuda za "Valentino"

“Ja sam šokirana. Pravosuđe tako da postupa prema nekom ko je 15 godina prepoznat kao neko ko se bavi tim nezakonitim radnjama”
187 pregleda 13 komentar(a)
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Prostitucija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.07.2015. 13:58h

Posljednja presuda vlasniku “Valentina” Radu Božoviću je sramna i ne budi nikakvu nadu da je država spremna da se suoči sa podvođenjem žena, ocijenila je direktorka Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Božović se, u posljednjih pola godine, dva puta dogovorio sa tužilaštvom o sporazumnom priznanju krivice, i dobio minimalne kazne zatvora, u postupcima koji su protiv njega vođeni za kriminalno udruživanje, posredovanje u vršenju prostitucije i nedozvoljeno držanje oružja.

Raičevićeva smatra da su kazne koje dobijaju optuženi za takvo nezakonito ponašanje smiješne i degradirajuće, te da one dosta govore koliko je nama stalo do tih žena koje trpe težak oblik nasilja.

“Ja sam šokirana. Pravosuđe tako da postupa prema nekom ko je 15 godina prepoznat kao neko ko se bavi tim nezakonitim radnjama”, navela je ona.

Raičevićeva je dodala da ona dugo prati situaciju na terenu i da je njen jedini zaključak da policija ima dva, tri objekta u kojima vrši racije i privremeno zatvara takve objekte, te da se taj krug godinama ne širi. “Imamo saznanja da je mnogo veći broj lica uključen u podvođenje, ali niko ništa ne radi po tom pitanju”, navela je direktorka SŽK.

Ona je podsjetila i na Istanbulsku konvenciju, čiji je Crna Gora potpisnik, a koja takva nezakonita ponašanja prepoznaje kao mnogo teži oblik nasilja i preporučuje veće kazne.

“Mi smo je brže-bolje potpisali, a nemamo mehanizme da je primijenimo. To znači da smo neogovorni, da ne poznajemo zakone i, što je najgore, naši pravosudni organi očigledno nijesu upoznati sa tom konvencijom”, ocijenila je Raičevićeva.

Ona je navela da je, prema njenim saznanjima, sve više žena, koje dolaze iz regiona na crnogorsko primorje, pogotovo ljeti, da se bave “najstarijim zanatom na svijetu”. Ona smatra da ih ne treba privoditi, već im pružiti neku vrstu zaštite, u vidu psihološkog rada sa njima, jer većina njih to čini zbog velike bijede i siromaštva.

Božović je, prema posljednjem dogovoru s tužilaštvom, osuđen na dva mjeseca zatvora za kriminalno udruživanje, i četiri mjeseca robije za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pa mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Prema Krivičnom zakoniku za kriminalno udruživanje predviđena je kazna zatvora do tri godine, a za nedozvoljeno držanje oružja od tri mjeseca do tri godine.Prema optužnici, Božović je organizovao grupu koja je podvodila djevojke, zaposlene kao plesačice u klubu, radi pružanja seksualnih usluga za novac.Božović se prije par mjeseci nagodio i sa kotorskim tužilaštvom i sud u Kotoru ga je kaznio sa 100 dana zatvora. On je tada priznao da je u svom lokalu „San Remo” u Budvi, i izvan njega, organizovao prostituciju i ilegalno držao oružje.

Neću komentarisati sud, a makroe možemo teško kazniti

Rukovodilac Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama rekao je “Vijestima” da smatra da nije u redu da on tumači sudske odluke, ali da je siguran da država ima izgrađene jake mehanizme u borbi protiv trgovine ljudima.

On je dodao i da postoji jako dobra saradnja predstavnika državnih institucija i čvrsta odlučnost države da se žrtvama pruži sva neophodna pomoć i zaštita u njihovom spasavanju i oporavku.

“Takođe sam siguran da država Crna Gora ima kapaciteta da izvede pred lice pravde i teško kazni sve izvršioce ovakvih krivičnih djela... Svi oni koji zarađuju na oduzimanju slobode drugima, zaslužuju da izgube svoju”, zaključio je Ulama.

Advokati sve najbolje o priznanju krivice

Nekoliko advokata koje su “Vijesti” kontaktirale ne vide ništa sporno u tome što su, s istim čovjekom, u kratkom vremenskom periodu, potpisana dva sporazuma o priznanju krivice za ista krivična djela.

Oni navode da je takvo postupanje tužilaštva i suda u skladu sa zakonskim propisima, te da je institut sporazumnog priznanja krivice idealan način za okončanje postupka.

Oni objašnjavaju da se time štedi na troškovima postupka, te da optuženi uvijek dobija manju kaznu, nego što bi bila dosuđena da se vodio regularan postupak pred sudom.

Bonus video: