Ivanović: Skočko, probudi se

"Bojim se da si se utopio u sivilo zatečenog Savjeta, koji je godinama vodio politiku zasnovanu na poštovanju volje premijera"
367 pregleda 43 komentar(a)
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Željko Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2015. 09:56h

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović reagovao je na navode člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića, iz teksta “Pojasnili mu da MANS treba odbiti”, objavljenog u jučerašnjem broju “Vijesti”.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Dragi Skočko, iako je to posao urednika pokušaću, kao čitalac i posmatrač, da prokomentarišem naslov (I Darko Ivanović glasao za TV777), koji je tebe povrijedio. Ja sam shvatio da je urednik naslovom htio da izdvoji tebe zbog vjerovanja da si ti jedini pozitivan lik u Savjetu AEM, da si u odnosu na druge članove izvan, kako kažeš kontrole centara moći. Da ti nijesi Džafić, Vujović (puta 2) i ostali članovi, moram reći, skandaloznog Savjeta AEM, koji je posljednjih desetak godina kreirao ambijent za rad elektronskih medija kakav nije postojao ni u vrijeme jednopartizma. Čak ni u sramotnim 90-im, kada su Slobo i Milo bili gospodari života i smrti.

Tu već, dragi Skočko, dotičemo drugu temu, koju si ti možda nesvjesno otvorio: ajde da te ne pitam za Džigija i njegovu TV licencu, to je bilo prije tvog dolaska u Savjet, ajde da se ne vraćamo na pitanje otkud ti u Savjetu AEM, a vlasnik si produkcijske kuće i TV autor, ajde da samo gledamo u budućnost. Dakle, Skočko, reci mi šta si ti za ovih 4,5,8 mjeseci, koliko si već u Savjetu AEM, učinio da taj regulator prekine sa nesavjesnim i protivzakonitim ponašanjem? Ja sam, vjerujući da nijedna tvoja dlaka ne može zamisliti da zavisiš od centara moći, očekivao da ćeš ti odmah nakon izbora u Savjet, sazvati pres konferenciju i saopštiti platformu svog djelovanja na uvođenju reda na tržištu elektronskih medija. Što je glavni zadatak AEM. Da ćeš odmah staviti na tapet analizu koje TV stanice emituju program suprotno zakonu, jer ne zadovoljavaju jedan od glavnih kriterija, 10 odsto sopstvene produkcije!? Ali stvarne, a ne fingirane! Da ćeš čak, kao neko ko je osjetljiv na ugrožavanje nacionalnih interesa, naše mile i drage domovine, pokrenuti inicijativu ka Skupštini, da se taj procenat poveća na 20 odsto, kako bi se crnogorski etar zaštitio od stranih TV stanica, koje brutalno zloupotrebljavaju nacionalne frekvencije reemitujući program proizveden van CG! Takođe, dragi Skočko, očekivao sam da ćeš javno dići glas zbog dnevnog i brutalnog kršenja kodeksa od strane TV iz inostranstva, zbog govora mržnje i njihove orkestrirane kampanje protiv nezavisnih medija i antirežimskih NVO!? Čak i protiv tvojih prijatelja iz SDP-a, koji su te u Skupštini glasno podržali kao kandidata za člana Savjeta!

Duže od dvije godine traje kampanja protiv “Vijesti”, a da Savjet nije rekao ni riječ. Ne mali dio tog perioda, ti si član Savjeta...

Skočko, da li znaš da je RRA, vaša sestrinska agencija u Srbiji, nakon samo nedjelju dana prljave kampanje, koju je Pink TV vodila protiv 'Blica', poslala upozorenje vlasniku te TV, uz prijetnju oduzimanja frekvencije, ukoliko momentalno ne zaustavi neprofesionalnu i naručenu hajku protiv jednog medija! U Crnoj Gori već duže od dvije godine, traje ta kampanja protiv 'Vijesti', a da Savjet AEM nije rekao ni riječ. Ne mali dio tog perioda, ti si član Savjeta, zašto nijesi pokrenuo inicijativu da AEM sprovede Zakon, kao RRA u Srbiji!?

Dalje, kao čovjek koji je dugo u TV biznisu, siguran sam da si čuo, Skočko, za nefer konkurenciju i dampinske cijene reklamnog prostora!? Zašto nijesi za ovih par mjeseci pokrenuo inicijativu da Savjet AEM provjeri te navode, uporedi izvještaje koje imate o broju emitovanja reklama sa fakturama, koje emiteri ispostavljaju oglašivačima i agencijama. Od kojih su opet dvije najveće iz Beograda! Skočko, zašto ništa nijesi uradio po pitanju povlašćenog položaja RTCG - s jedne strane prima desetine miliona iz budžeta, a s druge strane učestvuje na oglasnom tržištu!? Zar Skočko, jedno ne isključuje drugo!? Posebno na ovako malom tržištu kao što je crnogorsko!?

Dakle, dragi moj Skočko, da sam ja odlučivao o naslovu teksta koji je tebe pogodio, bio bih još kritičniji. Jer bih time htio da izrazim razočaranje tvojim dosadašnjim angažmanom u Savjetu AEM! Iz svega navedenog, ja se bojim da si se ti utopio u sivilo zatečenog Savjeta AEM, koji je godinama prije tebe vodio politiku zasnovanu na poštovanju volje premijera Đukanovića, a ne na poštovanju zakona. Još sam zabrinutiji, ako se osvrnem na tvog kandidata i člana tvoje NVO Gorana Radevića, koji za godinu dana ili koliko već članstva u Savjetu RTCG, nije progovorio riječ na temu tragikomičnog informativnog programa nečega što se zove Javni servis. Koliko sam ispratio, glasao je za sve ili skoro sve predloge i izvjestaje menadžmenta RTCG- po njemu ispada da imamo BBC, a ne Bastilju.

Ali, ja želim, dragi Skočko, da i dalje vjerujem u tvoju glavu. To jest, u svaku dlaku s tvoje glave, vjerujući da ćeš ti, nakon ovog početnog nesnalaženja u Savjetu AEM, ubrzo zasukati rukave i otvoriti neka od pomenutih ozbiljnih pitanja iz nadležnosti AEM. I da ćeš nešto slično savjetovati kolegi Radeviću iz Savjeta RTCG!

Dakle, i dalje imaš moju podršku. Koja nije, i ne smije biti lična, već principijelna. Kao što sam siguran da je tvoja podrška “Vijestima”, Mihailu i meni, bila takođe principijelna, a ne lična”.

Strikovićeva: Priča nije završena

Na navode Darka Ivanovića, reagovala je i Slavica Striković iz “Ženske akcije”, koja je bila kandidat za člana Savjeta AEM-a.

“Nekoliko je neistinitih i spornih navoda u reagovanju Ivanovića. Jedna, ali vrlo značajna činjenica, je da je njegovo imenovanje za člana Savjeta AEM, zbog očiglednog i zakonom propisanog konflikta interesa, osporilo preko 90 NVO- članica Koalicije “Saradnjom do cilja” ali i drugih NVO, te je to ipak sektorski stav, a ne pojedinačni, sem ako nam on ne nametne novu 'istinu’. Istina je da je tužilastvo dalo na tu temu svoje mišljenje i obrazloženje u kojem se ne spori postojanje objektivnih kriterijuma za postojanje krivičnog djela 'falsifikovanje isprave', a upravo je to i temelj pokrenutih sudskih procesa protiv njega i vrlo daleko je od završene priče kakvom je pokušava prikazati Ivanović”, navodi Strikovićeva.

Bonus video: