Traže da se istraži kako su dijeljene pare

Fond PIO im je uplatio 300.000, umjesto 600.000 eura i problem je nastao oko raspodjele para
2 komentar(a)
Radnici, Autoprevozno, Foto: Svetlana Mandić
Radnici, Autoprevozno, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.07.2015. 15:45h

Crnogorski fond za stambenu i solidarnu izgradnju je svoj plac prenio u vlasništvo opštinskog nikšićkog sindikata za namirenje potraživanja bivših radnika nekadašnjeg Autoprevoznog preduzeća.

Dio radnika je godinama protestovao tražeći da im se isplati 250 eura po godini staža, koliko je 2007.godine dobilo njihovih 35 kolega. Da bi 126 bivših radnika dobilo traženi novac bilo je potrebno 600 hiljada eura. Umjesto toga Fond PIO im je uplatio 300 hiljada i problem je nastao oko raspodjele para.

Grupa od preko 50 radnika, koja nije ili je rijetko kad dolazila na proteste, tvrdi da je novac “dijeljen po babu i stričevima” i namjeravaju da od nadležnih organa zatraže provjeru raspodjele novca.

“Dogovorili smo se da se nagradi ovih 40 što su stalno štrajkovali, a da se ostatak para podijeli pošteno. Ali, neki koji nijesu štrajkovali dobili su po pet hiljada eura, a drugi samo 500, iako su bili u istoj ravni. Dijelili su pare kao da su im od oca ostale. Zato i tražimo da se pokrene istraga kako bi se utvrdilo kako je novac dijeljen”, kazao je Blagoje Perišić i poručio da novac pripada svim radnicima, a ne samo pojedincima.

Dejan Backović je kazao da je i prilikom podjele pomoći od 30.000 eura, koju su Opština Nikšić i Ministarstvo finansija uplatili krajem 2012, kao i 35.000, koje je Ministarstvo rada uplatilo krajem prošle godine, bilo nepravilnosti.

“Od 35 hiljada eura pomoć je dobilo 95 radnika. Nas 26 smo dobili po 100 eura, neko 300, a bilo je i onih koji su dobili 700 ili hiljadu eura. Mi smo krajem prošle godine tražili da se ispita rad Udruženja bivših radnika Autoprevoznog i Milosava Đikanovića, ali je tužilaštvo odbacilo našu prijavu”, kazao je Backović. Nova Vujovića, iako je u Autoprevoznom radio 18,5 godina, nema na spisku, dok je Krsto Dendić, koji je radio skoro 19 godina, dobio 2.900 eura.

“Bio sam zadovoljan sa tih 2.900, jer se parama nisam ni nadao. Kada pogledam spisak i vidim da su pojedini dobili pun iznos, a nisu se pojavili u Podgoricu za vrijeme štrajkova, vidim nešto nije u redu ”, kazao je Dendić.

Đikanović: Za sve isplate radnicima postoje priznanice

Milosav Đikanović tvrdi da za svaku raspodjelu sredstava postoje priznanice i da oni koji smatraju da nešto nije urađeno kako treba mogu da se žale nadležnim organima.

Žao mu je što nije uplaćeno svih 600 hiljada eura, jer tada bi svi dobili koliko ih sleduje i ne bi bilo svađe.“Prvo 30.000 eura je uplaćeno na ime pomoći i radnici koji su protestovali su odlučili da taj novac bude raspoređen samo onima koji su danonoćno bili u holu Opštine Nikšić. Svi su dobili po 500 eura.

Što se tiče druge pomoći u iznosu od 35 hiljada, komisija sastavljena od ljudi koji su protestovali je napravila preraspodjelu, a novac je dijeljen u odnosu na zdravstveno stanje i troškove”, tvrdi Đikanović.

On je tražio, kako je kazao, da se taj novac svima jednako podijeli, ali su protiv tog predloga bili oni koji su protestovali uz obrazloženje da ne može dobiti novac onaj ko je kući sjedio ili radio i radi u javnim ustanovama i MUP-u, dok se oni danonoćno bore za svoja prava.

"Što se tiče ovih 300 hiljada, novac je dobilo svih 126 radnika koji su se nalazili na spisku, 60 koji su stalno protestovali bili su priroitet u isplati", kaže on.

Bonus video: