Povorka ponosa u septembru u Nikšiću?

"Ministarstvo unutrašnjih poslova već dva puta je zabranilo održavanje zakazane povorke ponosa u Nikšiću. U toku je postupak pred Upravnim sudom koji nije spriječio zabranu samog skupa"
58 pregleda 30 komentar(a)
parada Budva, Foto: LGBT Forum Progres
parada Budva, Foto: LGBT Forum Progres
Ažurirano: 24.07.2015. 12:31h

Prva Povorka Ponosa održana je na današnji dan 2013. godine u Budvi.

Prvi crnogorski prajd je okupio preko 120 učesnika i uživao je značajnu podršku demokratske i političke javnosti.

"To je za sada i jedini crnogorski Prajd koji je realizovan u centru jednog crnogorskog grada bez ikakvih restrikcija i isključivanja javnosti, bez zatvaranja ugostiteljskih objekata i saobraćaja. Skup je obezbjeđivalo preko 400 policajaca i praćen je ogromnim nasiljem protivnika ljudskih prava LGBT osoba. Oko 2.000 prisutnih građana, protivnika Prajda, pružilo je ekstreman otpor ravnopravnosti. Crnogorska policija je pokazala odlučnost i maksimalnu profesionalnost i spriječila je linč preko 120 učesnika prve Povorke ponosa", podsjeća se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Učesnici su potom evakuisani zbog ugrožene bezbjednosti, sa dva broda do Miločera odakle su prebačeni u Bečiće, gdje se u hotelu "Spendid" završila prateća manifestacija prvog crnogorskog prajda.

"Splendid" je, kako se navodi, prva privatna kompanija koja je podržala javni LGBT skup.

"Uslijed ekstremnog nasilja i prijetnji tadašnji izvršni direktor LGBT Foruma Progres, Zdravko Cimbaljević je bio primoran da napusti zemlju. Prva Povorka u Budvi, kao i kasnije u Podgorici, doprinijeli su većoj vidljivosti LGBT zajednice, i danas u javnom životu, civilnom društvu i političkoj sceni, je značajan broj vidljivih LGBT osoba. Vlada Crna Gore usvojila je prije više od dvije godine izuzetno kvalitetnu i ambiocioznu LGBT politiku. Međutim njena implementacija je ozbiljno ugrožena. Evidentna je slaba koordinacija između državnih organa i ne ostvaruju se očekivani ciljevi. Već tri mjeseca Vlada nije imenovala nacionalnog koordinatira za implementaciju svoje LGBT Strategije. Ipak, jako je pohvalno i značajno što je vidljivo poboljšana pravna zaštita LGBTIQ osoba u praksi. Posebno je za pohvalu rad tužilačke organizacije", navode u LGBT Forumu Progres.

Dodaju da prajd u Budvi u postojećem kontekstu "više nije moguće održati", te da su Povorke ponosa za sada jedino moguće u Podgorici zbog mogućnosti njihivog održavanja u vladinim četvrtima.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova već dva puta je zabranilo održavanje zakazane povorke ponosa u Nikšiću. U toku je postupak pred Upravnim sudom koji nije spriječio zabranu samog skupa. LGBT Forum Progres i Hiperion, organizatori Nikšićkog prajda, novo javno okupljanje su zakazali za septembar cijeneći da su tri mjeseca dovoljna za kvalitnu pripremu bezbjednog skupa", zaključuje se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Bonus video: