SNP: Diskriminatorski odnos vlasti prema prvacima u Podgorici

"Kada se pročita saopštenje Glavnog grada, jasno je da će se besplatnim udžbenicima obradovati samo djeca koja će nastavu pohađati na crnogorskom ili albanskom jeziku", kaže se u saopštenju
85 pregleda 8 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.07.2015. 15:31h

Socijalistička narodna partija (SNP) upozorila je danas na, kako se navodi, diskriminitorski odnos vlasti u Podgorici prema velikom broju djece koja će biti upisana u prve razrede osnovnih škola.

Iz Glavnog grada je saopšteno da će svi đaci prvaci osnovnih škola dobiti besplatne komplete udžbenika, koji će im biti uručeni 1. septembra.

"Međutim, kada se pročita saopštenje Glavnog grada, jasno je da će se besplatnim udžbenicima obradovati samo djeca koja će nastavu pohađati na crnogorskom ili albanskom jeziku", kaže se u saopštenju Odbora SNP-a Glavnog grada.

Upozorava se da je Glavni grad odlučio da izostavi sve ostale mališane čiji su se roditelji na popisu izjasnili da govore nekim drugim jezikom, a to je "ogromna većina građana po zvaničnim podacima".

"Na taj način uprava Glavnog grada čestita polazak u školu prvacima, saopštenjem da nijesu svi isti i ucjenjujući ih već na prvom susretu sa školom", navode iz SNP-a.

Ta partija je saopštila da će za svu ostalu djecu sa teritorije Glavnog grada, kojima, prema njihovim pravilima, neće biti uručeni besplatni udžbenici, to obezbijediti iz "naših sredstava".

"Biće to doprinos SNP-a izgradnji pravednijeg društva za svu djecu u Crnoj Gori, dokaz da svim svojim snagama radimo na ublažavanju socijalnih razlika u našem društvu", kaže se u reagovanju.

Bonus video: