Rekordna potrošnja struje u julu

U ponedjeljak je, kako se dodaje, ostvarena rekordna julska potrošnja od skoro devet miliona kilovat sati (kWh) i to je prvi put da se potrošnja u ljetnjim izjednačila sa potrošnjom u zimskim mjesecima
2 komentar(a)
klima, klima uređaj, Foto: Shutterstock.com
klima, klima uređaj, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.07.2015. 14:11h

U prvih 20 dana jula potrošnja električne energije veća je 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Elektroprivrede.

"Potrošnja električne energije posljednjih dana obara dnevne rekordne potrošnje u julu u posljednjih deset godina", navedeno je u saopštenju.

U ponedjeljak je, kako se dodaje, ostvarena rekordna julska potrošnja od skoro devet miliona kilovat sati (kWh) i to je prvi put da se potrošnja u ljetnjim izjednačila sa potrošnjom u zimskim mjesecima.

"Razlog rekordnih potrošnji su visoke, tropske temperature prouzrokovane toplim talasom koji je zahvatio ne samo Crnu Goru već i čitav region. Prosječna temperatura u julu je, do sada, oko pet stepeni Celzijusa veća od prosječne za isti period prošle godine", kazali su iz EPCG.

Najviše energije troši se u Podgorici, oko tri miliona kWh dnevno, što je na nivou dnevne potrošnje u zimskim mjesecima.

Primorski region u ponedjeljak je generisao skoro polovinu ukupne potrošnje električne energije u Crnoj Gori i ostvario rekordnu dnevnu potrošnju od skoro četiri miliona kWh, što je najveća dnevna potrošnja u julu od kada se zvanično vodi evidencija o potrošnji.

"Ova dnevna potrošnja na primorju se sada izjednačila sa maksimalnom potrošnjom koju Podgorica ostvaruje u zimskim mjesecima. Na osnovu meteoroloških najava, za očekivati je da će se ovaj trend potrošnje električne energije nastaviti do kraja mjeseca", kazali su iz EPCG.

EPCG je, kako su dodali, blagovremeno, kao i svake godine, preduzela sve aktivnosti kako bi distributivna mreža bila spremna za ljetnju sezonu, a značajne investicije u distributivnu mrežu u prethodnim godinama, prije svega izgradnja novih trafo stanica, doprinose da potrošači imaju kvalitetno snabdijevanje.

"Iako je povećana potrošnja električne energije u čitavom regionu dovela do iznenadnog i neplaniranog rasta cijena na tržištu, EPCG se trudi da, kvalitetnim upravljanjem rasploživim proizvodnim kapacitetima i adekvatnim uvozom nedostajućih količina energije, na optimalan način obezbijedi potrošačima stabilno, kvalitetno i redovno napajanje", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: