Bivši radnici "Arsenala" ogorčeni što nije počela izgradnja stanova na Lukovića barakama

"Prekinite ovu sedmogodišnju sramotu lokalne uprave Tivta i stvaranje loše slike za razvoj našeg grada“, poručio je sa današnje konferencije za novinare premijeru Đukanoviću, predsjednik NVO Arsenal Budimir Cupara.
220 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Lukovica barake, Foto: Siniša Luković
Tivat, Lukovica barake, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.07.2015. 13:17h

Predstavnici NVO Arsenal koja je pravni nasljednik Sindikata istoimenog ugašenog tivatskog vojnog brodogradlišta, optužili su dans na konferenciji za novinare Opštinu Tivat i Ministarstvo odbrane da su ih izigrali, jer već sedam godina nema ni nagovještaja početku izgradnje stambenog naselja na lokaciji Lukovića barake u Tivtu, a gdje je stanove trebalo dobiti 75 otpuštenih radnika Arsenala.

„Pozivam premijera Mila Đukanovića da obaveže odgovorna lica iz Ministarstva odbrane i Opštine Tivat da hitno preduzmu mjere za realizaciju zaključaka Vlade CG iz marta 2008 i odluke SO Tivat iz novembra 2008. i stvore preduslove za početak izgradnje predmetnog objekta. Prekinite ovu sedmogodišnju sramotu lokalne uprave Tivta i stvaranje loše slike za razvoj našeg grada“, poručio je sa današnje konferencije za novinare premijeru Đukanoviću, predsjednik NVO Arsenal Budimir Cupara.

Đukanović je tamo dan ranije na sva usta u Tivtu hvalio lokalnu vlast i istakao da se zahvaljujući njenom dobrom radu grad odlično razvija i da u Tivtu nema većih problema.

Cupara je međutim, podsjetio da je po obećanjima nadležnih iz lokalne uprave i državnog vrha, stambeno naselje od 10.700 kvadrata na lokaciji Lukovića barake u kome bi bilo 107 stanova, 12 poslovnih prostora, parkinzi i garaže, trebalo već odavno biti napravljeno i useljeno, a time i dio otpuštenih radnika Arsenala konačno riješilo svoje stambeno pitanje.

U naselju je jedan broj stanova za potrebe vojske trebalo da dobije i Ministarstvo odbrane kome je NVO Arsenal po dogovoru iz 2008, već ustupilo šest nekadašnjih Arsenalovih slubenih stanova u Tivtu, kao svoj dio „pogodbe“ za realizaciju projekta Lukovića barake.

Cupara je naglasio da uprkos zaključku Vlade iz marta 2008, da Opština, Ministarstvo odbrane i NVO Arsenal zajednički grade nove stanove na lokaciji u Tivtu koja je i danas vlasništvo Ministarstva, ugovor o tome još njije potpisan i da ga lokalna uprava i Ministarstvo odbrane uporno izbjegavaju.

„SO Tivat je u novembru 2008 ovlastila tadašnjeg gradonačelnika Dragana Kankaraša da preduzima sve radnje u clju realizacije zajedničkog projekta i da zaključi ugovore o zajedničkoj izgradnji sa Ministarstvom odbrane i NVO Arsenal. Nakon „Sporazuma o regulisanju međusobnih prava i obaveza na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa Lukovića barake“, potisanog 18.jula 2011. između Opštine i nas, tadašnji, ali ni sadašnji gradonačelnik Ivan Novosel ne želi da formira posebnu Komisiju i pripremi ugovor o zajedničkoj gradnji objekta“, kazao je Cupara dodajući da je NVO Arsenal ispunila sve svoje obaveze, sufinansirala izradu projektne dokumetacije i plana energetske efikasnosti i ustupila Arsenalovih šest stanova MO.

Iako su nekadašnji radnici vojnog brodogradilišta prvi inicirali ideju da se grade stanovi za njihove porodice, u međuvremenu su ih dobrano pretekli prosvjetni i zdravstveni radnici, te zaposleni u HTP „Mimoza“ i većini lokalnih preduzeća i ustanova kojima su Opština i država izašli u susret, poklonili lokacije za gradnju stambenih zgrada i oslobodili ih od komunalija.

„Samo su bivši radnici Arsenala u neizvjesnom čekanju, kao da nijesu građani Tivta i Crne Gore. Nije upamćeno u novijoj istoriji da se tehnička dokumentacija jednog stambeno - poslovnog objekta radi šest godina. Ovakvu sramotu i tromost bi rijetko koja lokalna uprava sebi dozvolila. Ako nastavimo sa ovakvim tempom, možda će prvi stanari novog Skadra na Bojani na lokaciji Lukovića barake, biti praunuci aktuelnih pripadnika NVO Arsenal“, istakao je Cupara pitajući gradonačelnika Novosela zašto opstruira gradnju obećanih stanova i testira strpljenje 75 porodica bivših arsenalaca koje je na izmaku.

On je Novosela prozvao i zbog toga što je gradonačelnik odbio da potpiše zapisnik sa zajedničkog sastanka održanog još prije tri mjeseca na kome su usaglašene međusobne obeveze NVO Arsenal i Opštine da projekat konačno krene sa mrtve tačke, a do danas Novosel nije ispunio ni svoje obećanje da će organizovati dugo čekani sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Ministarstva finasija.

„Da li vi zaista želite da u novom objektu vidite porodice bivših radnika Arsenala, ili neku drugu klijentelu“, upitao je Cupara gradonačelnika.

Cupara je kazao da je sada izgleda problem u tome što Vlada više ne namjerava ustupiti Opštini Tivat davno joj obećanu kasarnu Lepetane na kojoj su i lokalna uprava i država godinama uprazno najavljivali gradnju mini-olimpijskog sela.

Dobijanje kasarne Lepetane je trebalo da bude kompenzacija Opštini da ona odradi svoj dio obaveza u projektu Lukovića barake.

Bonus video: