Amfilohije: Našu djecu uče prostituciji

On je rekao da je najveća tragedija, koja se danas događa posebno kod nas u Crnoj Gori, a i šire, "to što je našoj djeci dozvoljeno da se bave narkoticima, da se uče prostituciji u školama...
97 pregleda 174 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 21.07.2015. 07:16h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je da je "učenje o trećem polu" prostitucija, a da NATO pakt nastavlja djela onih koji su bombardovali ove prostore od 1916. do 1999.

Amfilohije je služio juče liturgiju Svete nedjelje u kod Kamenara. On je, tom prilikom, rekao da ubijanje Boga u ljudima, rađa oceubistvo i bratoubistvo.

"Mi smo svjedoci toga. Svjedok toga sam i ja. I najdublja rana u mom biću, koje ne mogu da se oslobodim, kao ni straha kad prođem krajevima u kojima sam rođen, je onaj bratoubilački strah koji je nekada bio. Četnici i partizani na Bistričkom polju, u mom rodnom mjestu, mjestu moga oca, ispod planine Vučje, Rogođeda i Žiraka. I danas kad se sjetim toga, užas me obuzme. Na tom svom pamćenju, djeteta od četiri godine, ja gradim svoje pamćenje. Brat ubija brata", rekao je Amfilohije.

Istakao je da zato nije ni čudo što je danas "kod nas ovoliko rasprava i svađa, što je bilo krvoproliće i građanski rat u ovoj zemlji", navodeći da je to sve plod obezboženja ljudi.

"Vidimo danas, u Crnoj Gori, ove partije, kako se ljudi svađaju jedni sa drugima, svaki je, kao, nosilac pravde i istine. Kad čovjek malo dublje analizira, većina ovih, koji sad imaju svoje ideologije i svoja rješenja društvenog i socijalnog života, temelje ih na tom bratoubistvu. Kao što su se oni bratubice i oceubice borili protiv Boga, tako se ta bratomržnja naslijedila i pretvorila u ideologije. U duhu onih, koji su onda ubijali u ime revolucije i novog, boljeg svjetskog poretka, i danas idu u ime novog poretka, Evropskog, Briselskog, i natopaktovskog poretka, koje sad, posebno kod nas u Crnoj Gori, proglašavaju kao jedino spasenje za Crnu Goru. I to onaj NATO pakt, koji je nastavio djelo onih koji su nas bombardovali 1916., 1941., 1943. , 1944., 1995. i 1999. Naši glavari kažu da bez NATO pakta danas nema budućnosti. Da će to biti bezbjednost. Bezbjednost u mišolovci! Sad kažu 'Mi smo nosioci antifašizma'. Da ste nosioci antifašizma, u pravom smislu, prepoznali bi gdje je danas spas, i naroda i država, ne bi išli za onima koji nastavljaju fašističko, nacističko, boljševičko, bratoubilačko djelo i u Evropi i u Aziji, onih koji poriču vječni i besmrtni smisao ljudskog postojanja", rekao je Amfilohije.

On je rekao da je najveća tragedija, koja se danas događa posebno kod nas u Crnoj Gori, a i šire, "to što je našoj djeci dozvoljeno da se bave narkoticima, da se uče prostituciji u školama, jer šta je drugo prostitucija nego učenje o nekakvom, sad, trećem polu".

"Nastranosti postaju normalna stvar za prosvjetu Crne Gore. Nemoral može da prođe, ali ne može da prođe ime Hristovo, ime Boga njubavi. Ne može da prođe temeljenje ljudskog života na vječnoj Božanskoj ljubavi, koja priziva svako ljudsko biće na ljubav, ali ne na bilo kakvu ljubav nego na onu vječnu, Božansku ljubav, koja samo rađa, preporađa i daje neprolazni smisao ljudskom postojanju. Svaka ideologija, svaka religija koja poriče vječni smisao ljudskog bića je demonska, satanska laž, otac joj je laž, Satana koji hoće da uništi ljudsko biće i Božju tvorevinu, a prije svega, i iznad svega, čovjeka kao Božju tvorevinu. Teško našim đacima ovdje, teško našim nastavnicima, a naročito ministrima prosvjete koji na takvim, bezbožnim temeljima, na temeljima koji obesmišljuju vječni smisao ljudskog postojanja, dobrote, mudrosti i istine ljudskog bića, temelje prosvetu", rekao je Amfilohije.

Bonus video: