Dopuna Odluke o radnom vremenu: Kazne su nužne, ali su potrebne i izmjene

Dopunom Odluke su za pravna lica predviđene kazne od 150 do 10.000 eura
83 pregleda 3 komentar(a)
Radno vrijeme, Zakon o prekršajima, Foto: Luka Zeković
Radno vrijeme, Zakon o prekršajima, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2015. 18:55h

Predstavnici Sekretarijata za preduzetništvo ocijenili su da su kaznene odredbe, predviđene dopunom Odluke o radnom vremenu u ovom trenutku nužne, ali da ima „mjesta preispitivanju pojedinih odredbi i iznalaženju novih rješenja“.

Dopunom Odluke su za pravna lica predviđene kazne od 150 do 10.000 eura, što je usklađeno sa rasponom kazni, utvrđenih Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima.

U izvještaju sa sprovedene javne rasprave o pomenutom Nacrtu odluke se navodi da je Unija poslodavaca Crne Gore iznijela stav da se predloženim visokim rasponom novčanih kazni destimulištu privrednici.

Pri tom se, kako su objasnili iz Unije, ne uzima u obzir njihova ekonomska snaga, polazeći od činjenice da Odluka o radnom vremenu sadržajno omogućuje privrednim subjektima ostvarenje dobiti u propisanom vremenskom intervalu.

Iz Unije su predložili da se preispita član osam, „u smislu propisivanja dužeg radnog vremena za privredne subjekte koji vrše promet robe na malo“, člana 13 stav dva - u smislu produženja rada ugostiteljskih objekata za pružanje usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića od šest do dva časa i člana 14 - da se propiše duže krajnje radno vrijeme, umjesto 24 do tri časa.

Predstavnici Unije su zatražili i da se preispita član 30 važeće Odluke, smatrajući da se rok od 15 dana za davanje saglasnosti za produženje radnog vremena pokazao kao neefikasan i nedjelotvoran.

„U ovom trenutku kaznene odredbe su nužne i cijenimo da treba izvršiti dopunu Odluke kako je to predloženo Nacrtom teksta iste, ali svakako ima mjesta preispitivanju pojedinih odredbi Odluke o radnom vremenu i iznalaženje novih rješenja“, naveli su u odgovoru obrađivači odluke.

Treba sačekati i novi ZUP

Predstavnici Sekretarijata za preduzetništvo smatraju da prije donošenja drugačijih izmjena treba sačekati nova zakonska rješenja drugih propisa.

Riječ je o, kako su naveli, implementaciji novog ZUP-a, usklađivanju zakonskih i podzakonskih akata sa istim, izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, kao i propisa kojima se reguliše rad u vrijeme državnih i drugih praznika.

„Tim prije što kod izmjena i dopuna, gdje se redefinišu postojeća rješenja treba sprovesti postupak prethodnog konsultovanja u skladu sa Odlukom o učešću lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova“, piše u izvještaju.

Bonus video: