Princ Nikola gost kod Karađorđevića

Na slavlju su nastupili Sanja Ilić i "Balkanika" sa muzičkim programom "Balkan koncept"
195 pregleda 42 komentar(a)
Proslava, Karađorđevići (Novine)
Proslava, Karađorđevići (Novine)
Ažurirano: 20.07.2015. 15:58h

Princ Nikola Petrović Njegoš od Crne Gore prisustvovao je u subotu proslavi 70. rođendana prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, koja je upriličena u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

“Činjenica da svoj sedamdeseti rođendan proslavljam konačno rehabilitovan, u otadžbini, u svom domu, sa svojim narodom i među prijateljima koje sam stekao u svijetu, predstavlja emotivan momenat, nešto o čemu sam čitavog života sanjao”, kazao je Karađorđević u svom obraćanju.

Od Karađorđa do njega, kako kaže, postoji kontinuitet služenja narodu i državi, te dok postoji dom Karađorđev “čast služenja narodu i državi neporječiva je dužnost, obaveza i odgovornost, jer potičemo iz naroda, i ta nas činjenica sudbinski obavezuje”.

Večeri na kojoj su domaćini bili princeza Katarina i njihova djeca princ nasljednik Petar, princ Filip i princ Aleksandar, Dejvid i Alison i unuci Amanda i Majkl prisustvovali su i kralj Karl Gustav XVI i kraljica Silvija od Švedske, princ Albert od Monaka, kraljica majka Sofija, bugarski car Simeon II i carica Margarita, princeza Margareta od Rumunije i princ Radu, princ Rad Bin Zaid od Jordana i princeza Majda Rad Zaid, princ Ludvig od Badena, princ Amin Aga Kan, princeza Ira od Furstenberga, princ Nikola, princ Serž, princ Pjer i princeza Silvija d’Arenberg, Viktorija i Dezmond de Silva.

Na slavlju su nastupili Sanja Ilić i "Balkanika" sa muzičkim programom "Balkan koncept".

Priređen je koktel na donjoj terasi Kraljevskog dvora, nakon čega je uslijedilo premijerno prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o prestolonasljedniku.

Princ Aleksandar II Karađorđević, Katarina Karađorđević i ostali nasljednici su podnijeli u aprilu 2005. zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori, među kojom je i Miločerski park.

Bonus video: