NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“: Uklonjena drvena prepreka na ulazu u kanjon Nevidio

"Ova "nepromišljena" odluka imaće dalekosežne posledice po opštinski budzet, jer, tim činom samo za jedan dan broj turista je drastično smanjen u odnosu na isti period prošle godine, a sve zbog ljese" piše u saopštenju
135 pregleda 0 komentar(a)
Kanjon Nevidio, Foto: Obrad Pješivac
Kanjon Nevidio, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.07.2015. 13:40h

NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“, u nepotpisanom saopštenju dostavljenom elektronskom poštom navodi da je nedavno uklonjena drvena prepreka na ulazu u kanjon Nevidio.

"Neočekivano, uoči 22.jula, Dana opštine Šavnik, lokalna vlast je uklonila drvenu ogradu na ulaz u kanjon Nevidio koju je postavila prije 15 dana i to baš u trenutku najezde turista koji su žurili da uzmu mustru za ljesu. Ova "nepromišljena" odluka imaće dalekosežne posledice po opštinski budzet, jer, tim činom samo za jedan dan broj turista je drastično smanjen u odnosu na isti period prošle godine, a sve zbog ljese. Ogorčeni su i oni koji su se navikli da u kanjon ulaze skačući uvis preko ljese, tako da će i oni ubuduće tražiti atraktivnije lokacije" , stoji u saopštenju.

U kontekstu najavljenih turističkih projekata Odbor se osvrće na problem malog broja novosklopljenih brakova i nepostojanje porodilišta u Šavniku.

"Koliko je šavnička vlast svemoguća govori činjenica da poslije ljese afirmišu novi "hit" projekte poput "Divlje ruže" i "Mosta ljubavi i cvijeća", a sve ne bi li pospješili razvoj turizma u najnerazvijenijem i najsiromašnijem kraju Crne Gore. A kako će kada ovdje ruže odavno nema ko da miriše, dok preko "mosta ljubavi" jedino prođe po neka od starina koja je ostala u ovom neviđbogu da stanuje i samuje. Jer, u Šavniku je zamrlo sklapanje brakova, a i plač novorođenčeta se odavno ne čuje. I neće, čim varošica nema porodilište. Zašto otvaranje tog zdravstvenog odjelenja nije prioritet vlasti nego "divlja ruža“. Vlast se svakog novog 22. jula kiti "pobjedama" kojih nema. Kažu da će Šavnik turistički procvjetati. Ako je tako što već ovog ljeta nijesu organizovali strancima posjetu u opustošenoj Dragišnici, čiju šumu su čerupali i čerupaju ko stigne. Stoljetna stabla korišćena su u biznis projekte koje u Šavniku niko ne vidi, izuzev jednog do prije par dana, kada su ljese zalegle na ulaz u Nevidio. Zahvaljujući Šumarstvu - Šavnik i njihovim jatacima šume je sve manje u ovom dijelu Crne Gore. A i kako će je biti kada su oni koji su izdavali lažne potvrde koncesionaru za put kroz Dragišnicu koji nikada nije postojao, omogućavali sječu bez milosti, sada tobožnji zaštitari tog šavničkog blaga. Ostalo je stabala taman toliko za po još neku ljesu koja je postala brend lokalne vlasti", navodi se u saopštenju.

Vujačić: Javnost je informisana da je prepreka uklonjena

Predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić kaže da je javnost već informisana da je uklonjena prepreka sa ulaza u kanjon.

"Mi smo je postavili i onog trenutka kad smo procijenili da je nepotrebna uklonili je. Bio je to sa naše strane svojevrsan performans kako bi dokazali da se moraju poštovati propisi. Sada za preprekom nema potrebe jer naše odluke o naplati takse nesmetano funkcionišu. Prihvatili su tu realnost i oni koji su bili najbučniji protivnici zavođenja reda, što im nije odgovaralo jer je prekinut javašluk, anarhija i sticanje koristi. O saopštenju NVO „Odbor za zaštitu Dragišnice“ nemam nikakav komentar. Sad im naš čin smeta a hvalili su naš gest kada smo, prije nekoliko godina, ovaj prirodni dragulj zadržali pod administrativnim okriljem naše opštine", kazao je Vujačić.

Bonus video: