Porodica iz Rožaja ne spava: Klizište im opkolilo kuću

Dautovići oš nijesu zaboravili noć kada su bježali iz kreveta
169 pregleda 3 komentar(a)
Dautovići, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Dautovići, Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 20.07.2015. 05:24h

Osmočlana porodica Rašada i Indire Dautović iz rožajskih Balotića pet mjeseci ne spava ili to čini na smjenu. Strahuju od klizišta koja su opkolila kućerak u dolini.

I najmanja kiša mogla bi ugroziti život šestoro mališana koji još nijesu zaboravili noć kada su pred zemljanim odronima i bujicama bježali iz kreveta.

„Bilo je to u avgustu prije dvije godine. Veliko nevrijeme je zadesilo Balotiće, pokrenulo klizišta, ponijelo puteve, štale, poljoprivredno zemljište, stoku, čak i grobove. Zateklo nas na spavanju. Oko tri iza ponoći smo sa djecom glavom bez obzira bježali naviše. Umalo nas nije ponijela zemlja i voda“, sjeća se Indira. Djeca su od tada, ističe, u strahu. Dodatno ga je pospješilo klizište pokrenuto prije nekoliko mjeseci.

„Noću ne spavaju, a onda ujutru ne mogu sanjivi u školu. Pred kraj škole više nijesu pratili nastavu nego što su bili na časovima“, priča Indira. Dautovići su u nevremenu izgubili kravu, kokoške... Šteta je procijenjena na preko dvije hiljade eura.

„Nijesmo dobili ni cent. Nijesmo mogli kupiti novu kravu ili bilo kako normalizovati život“, kaže Indira. Preživljavaju od 170 eura socijale i dječijeg dodatka.

„Imamo po 70 centi po osobi dnevno. Kako se od toga prehraniti i zanemariti druge potrebe? “, pita Indira.

Suprug Rešad je preživio dva moždana udara. Nije u stanju da radi.

„Petoro djece ide u osnovnu školu. Knjige dobijamo od direktora, ali to nije dovoljno. Potrebni su školski pribor, garderoba...“, naglašava Indira.

Ni uslova za učenje mališani nemaju. Od dvije sobe, u jednoj nema ni poda. Druga je opremljena tek da se u njoj može boraviti. Hodnik nedovršen, duva sa svih strana.

„Najpotrebniji su voda i struja. Nemamo baš ništa. Ni TV-a, ni frižidera, ležaj. Na podu spavamo, ako spavamo. Navikla su djeca da trpe, pa ni ne traže više,“ kaže Indira.

I da imaju novca ne bi smjeli ništa da rade prije sanacije

Nevolja nikada ne dolazi sama, ističe Indira.

Dodatni bremenom njihovu svakodnevicu opteretila su klizišta.

„Puklo brdo neposredno iznad kuće, popucala zemlja pa prijete klizišta i sa drugih strana. I da imamo novca da izgradimo kupatilo, dovedemo vodu i struju, ne bismo smjeli bilo šta raditi”, kazala je Indira.

Ona je istakla da se prvo moraju sanirati klizišta u cijelom selu.

“Ne znamo hoćemo li to dočekati. Izgubili smo već nadu da će za nas svanuti jedan normalan dan i makar malo ublažiti ovaj pretežak život“, rekla je Indira

Bonus video: