Nastavljaju se tropske vrućine - do 41 stepen

U poslijepodnevnim satima, uglavnom u planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili pljusak praćen grmljavinom
69 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Boris Pejović
Podgorica, vrućina, ljeto, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2015. 06:03h

U Crnoj Gori će biti sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

U poslijepodnevnim satima, uglavnom u planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajno kiša ili pljusak praćen grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, tokom noći sjeverni i sjeveroistočni, mjestimično umjeren do pojačan.

Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 26, najviša dnevna od 31 do 41 stepen.

U 16 časova u Podogorici izmjereno 39 stepeni

U gradu je juče u 16 časova temperatura prema navodima meteorologa bila 39 stepeni Celzijusa, dok je na uzavrelom asfaltu prelazila i preko 40 podioka.

Na ulicama Podgorice juče je bilo pusto, bašte kafića bile su prazne, napolje su izlazili samo oni koji moraju.

Vatrogasci su se i juče borili sa brojnim požarima.

Najteže je bilo u Kučkom selu Raći gdje je gorjela šuma i nisko rastinje prijetivši da ugrozi okolna domaćinstva.

Kako je saopšteno iz Službe zaštite ekipa od deset vatrogasaca i tri vozila, sprečavala je da se požar u Raćima proširi i ugrozi domačinstva.

“Požar je veliki, zahvaćena je šuma, pojačano je strujanje vazduha i zbog toga postoji mogućnost da se približi kućama zbog čega smo zatražili pomoć od Direktorata za vanredne situacije MUP-a kako bi poslali ekipu koja će gasiti požar iz vazduha”, kazao je načelnik Službe zaštite I spasavanja Andrija Čađenović.

Pored požara u Kučima, na teritoriji Glavnog grada juče je bilo još 14 u kojima je gorjela trava i nisko rastinje.

“Osim požara u Kučima, uprkos visokim temperaturama danas nije bilo značajnijih intervencija. U subotu smo lokalizovali 40 požara i spasili kuću Jovana Bojanića, kome je nažalost izgorio pomoćni objekat, ali najbitnije je da je kuća čitava”, kazao je Čađenović.

Vrhunac toplotnog talasa, koji je stigao u Crnu Goru, očekuje se tokom utorka i srijede, najavili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju. Temperature će u gotovo svim gradovima biti tropskog karaktera, a najviše će biti na području Podgorice i Danilovgrada.

Državna meteorološka služba izdala crveni meteo alarm za područje cijele Crne Gore.

Bonus video: