Velika tradicionalna regata u Boki: "Fašinada kup" u Tivtu i Perastu

Proglašenje pobjednika 13. "Fašinada kupa" će se održati 22. jula na gradskom trgu u Perastu sa početkom u 20 časova
77 pregleda 0 komentar(a)
Fašinada kup, Foto: Siniša Luković
Fašinada kup, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.07.2015. 10:20h

Trinaesta po redu velika Internacionalna regata "Fašinada kup" održava 21. i 22. jula u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva.

Regatu priređuje Jedriličarski klub "Lahor" iz Kotora u saradnji sa tivatskim nautičkim centrom Porto Montenegro, "Unibrandom" i brojnim sponzorima.

U ovom dvodnevnom nadmetanju učestvovaće jedrilice klase krstaš, hobbie cat, BLU26 i klasične stare ojedrene barke.

Regata počinje 21. jula u 12 časova sa startom u Perastu i sa ciljem u Tivtu, kod Porto Montenegra.

Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu gdje se regata završava.

Tokom dvodnevne jedriličarske trke, posjetioci će biti u prilici da posmatraju regatu kod zvaničnih info pultova - na glavnom gradskom trgu u Perastu i u plažnom baru "Bamboo" u Verigama.

Proglašenje pobjednika 13. "Fašinada kupa" će se održati 22. jula na gradskom trgu u Perastu sa početkom u 20 časova.

"Fašinada Kup" se priređuje u dane najveće pučke svečanosti u Boki – čuvene peraške "Fašinade", čija tradicija traje od 1452. godine, kada Peraštani i mnogi žitelji Boke, u međusobno povezanim barkama, u koloni veslajući odlaze do ostrva Gospa od Škrpjela i nasipaju kamenjem njegove temelje i tako ga čuvaju od erozije.

13. Fašinada Cup - 21-22 jul 2015 from Dusan Vulekovic on Vimeo.

"Pod Perastom, kroz Verige do Tivta a sa ciljem između dva peraška školja, narednih dana zabijeljeće se šezdesetak jedara raznih klasa jedrilica i ojedrenih barki i tako na čas podsjetiti na slavnu tradiciji Perasta i cijele Boke pomorstva na jedra. U 17. i 18. vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena baštini Jedriličarski klub "Lahor" iz Dobrote i koji po 13. put organizuje regatu "Fašinada kup", kazao je danas tim povodom "Vijestima" Srećko Vukmirović iz uprave "Lahora".

Regata "Fašinada kup" inače, iz godine u godinu okuplja veliki broj takmičara kako domaćih tako i stranih, a vrlo je popularna i među mondenskim nautičarima.

Osim prestiža, da u atraktivnom ambijentu zaliva Boke koji je veoma izazovan za jedriličare, pobijede konkurenciju, nagrade najboljima takođe su vrlo originalne – riječ je o stilizovanim figurama u kamenu radovima akademskog vajara Gorana Moškova - Gonza.

One se pobjednicima regate dodjeljuju na trgu Sveti Nikola u Perastu pred bistama najvećih peraških pomoraca, kapetana Marka Martinovića i admiral Matije Zmajevića, a uručuje ih jedan od utemeljivača regate - protomajstor Miro Franović u smiraj dana 22. jula.

Bonus video: