Vojvodić: Međuregionalnom saradnjom do veće konkurentnosti

U Haleu i Berlinu je prethodna dva dana održana konferencija "Evropske perspektive: budućnost sa naukom" u okviru Međuvladine inicijative Zapadni Balkan (ZB) 2015-2020, pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel
3 komentar(a)
Univezitet Crne Gore. UCG, Radmila Vojvodić, Foto: UCG
Univezitet Crne Gore. UCG, Radmila Vojvodić, Foto: UCG
Ažurirano: 18.07.2015. 17:05h

Međuregionalna saradnja u nauci, učiniće države regiona boljima i konkurentnijima u partnerstvu sa razvijenim evropskih zemljama, kazala je rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić, na visokom naučnom skupu održanom u Njemačkoj.

U Haleu i Berlinu je prethodna dva dana održana konferencija "Evropske perspektive: budućnost sa naukom" u okviru Međuvladine inicijative Zapadni Balkan (ZB) 2015-2020, pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel.

Konferencija je ordžana u skladu sa zaključcima takozvanog Berlinskog procesa, koji je inicran u Berlinu 28. avgusta prošle godine.

Održano je više okruglih stolova na teme: uloga visokog obrazovanja, istraživanje, inovacije, povezivanje nauke sa društvom i privredom, uloga politike i naučne diplomatije u evropskoj perspektivi ZB, važnost ulaganja u visoko obrazovanje i konkurentnost naučno-istraživačke djelatnosti država Zapadnog Balkana u evropskom okviru, i drugi aktuelni izazovi, posebno problem odliva mozgova.

“Vojvodić je u okviru tematskih diskusija konferencije "Evropske perspektive: budućnost sa naukom" bila jedan od moderatora i izlagala na temu: "Status kvo, perspektive i okvir saradnje unutar ZB i između regiona ZB i EU", promovišući međuregionalnu saradnju, koja nas čini i boljima i konkurentnijima u partnerstvu sa razvijenim evropskih zemljama”, saopšteno je iz Rektorata.

Kako se dodaje, ona se posebno založila za podršku postojećoj regionalnoj platformi, čiji su potpisnici svi državni univerziteti ZB.

“Cilj platforme je da podstakne zajedništvo i tijesnu međuuniverzitetsku saradnju, kao i, između ostalog, dostupnost regionalnoj istraživačkoj infrastrukturi i osnivanje regionalnih inter-disciplinarnih doktorskih studija u oblastima od strateškog značaja za sve države učesnice, kao što su zaštita životne sredine, enegetika, kulturno i umjetničko nasljeđe”, kaže se u saopštenju.

Zajednička rezolucija, koja je pripremljena na konferenciji u Haleu, predstavljena je na naučno-političkom sastanku u Berlinu, i sadrži konkretne zaključke i preporuke za Samit država ZB i EU, koji će se u okviru Berlinskog procesa održati u Beču, 27. avgusta ove godine.

Bonus video: