Emeritusima po 11.000 eura

Univerzitet se obavezao da profesorima emeritusima isplati ukupno 187 hiljada eura i još 11 hiljada sudskih troškova
0 komentar(a)
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Miranović, Radmila Vojvodić, Duško Bjelica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2015. 16:16h

Profesori emeritusi, njih 17, dobiće od Univerziteta Crne Gore (UCG) po 11 hiljada eura do kraja godine, na ime neisplaćenih dodataka za to zvanje.

To je predviđeno sudskim poravnanjem koje su postigli punomoćnici emeritusa i UCG, kojim je dogovoreno da im se isplati ukupno 187 hiljada eura i 11 hiljada sudskih troškova. UCG je prihvatio da isplati zaostala dugovanja od 1. januara 2011. do 31. marta 2015. profesorima emeritusima Zoranu Lakiću, Branislavu Ostojiću, Milinku Šaranoviću, Gordanu Karamanu, Momiru Đuroviću, Ratku Božoviću, Bosiljki Laković, Pavlu Bogetiću, Branku Radojičiću, Iliji Vujoševiću, Nikoli Gvozdenoviću, Svetozaru Jovićeviću, Milošu Cimbaljeviću, Milošu Raduloviću, Rajku Vujičiću, Predragu Obradoviću i Ratku Đukanoviću.

Emeritusi su ranije podnijeli tužbu, tražeći oko 240 hiljada eura, a sudsko poravnanje je na kraju postignuto, iako su sa UCG tvrdili da oni na te naknade nemaju pravo. UCG je u međuvremenu izmijenio sporni pravilnik, pa više nema obavezu da isplaćuje naknade za to počasno zvanje.

Emeritus može biti redovni profesor Univerziteta u penziji i mora imati posebne zasluge za naučni razvoj Univerziteta, priznati međunarodni i domaći naučni doprinos, odnosno umjetnički, stručni i pedagoški doprinos, kao i doprinos u osposobljavanju nastavnog kadra na predmetima na kojima je izvodio nastavu. Ma. B.

Isplata novca u tri rate

Punomoćnik Univerziteta, advokat Vladan Đuranović rekao je da će novac emeritusima biti isplaćen u tri jednake mjesečne rate do kraja godine.

“Taj dug je naslijeđen od prethodnih uprava Univerziteta, a volja sadašnje uprave je da se to konačno riješi”, istakao je Đuranović. Punomoćnik emeritusa, advokat Srđan Lakić rekao je da vjeruje da će Univerzitet ispoštovati dogovor.

Bonus video: