Prijave za divlju gradnju i zagađenje prirode

Predlog je i da se nagrađuje inspektor koji bi taj mjesec imao najefikasniji učinak
83 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Aleksandar Perović, OZON, "Budi odgovoran", Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.07.2015. 14:27h

Ekološki pokret Ozon organizovao je u Nikšiću tribinu pod nazivom „Novim idejama protiv sive ekonomije“, koja je treća tribina u sklopu platforme „Budi odgovoran“.

Ova platforma omogućava građanima da prijavljuju sivu ekonomiju i druge nezakonitosti, a ideja Ozona je da se dopuni novim kategorijama kao što su “nelegalna gradnja” i “nelegalna eksploatacija”.

“To bi omogućilo korisnicima da prijave nepravilnosti u vezi sa devastacijom prostora, čime bi se uticalo na suzbijanje sive ekonomije, ali i zaštitila životna sredina“, kazao je direktor Ozona Aleksandar Perović.

Prema njegovim riječima predloženo je da se kreira jedinstven model prijava, čime bi bila olakšana dalja procedura, a jedna od novih ideja je i nagrada za najefikasnijeg inspektora na mjesečnom nivou, što je podsticajni efekat za sve koji obavljaju taj odgovoran posao.

„Predloženo je i da se korisnicima platforme omogući da prijave eventualne slučajeve u kojima inspektori uzimaju mito, čime bi se smanjio prostor za zloupotrebe službenog položaja, kao i da se na platformi nađu izvještaji sa finansijskim dijelom, kako bi se obezbijedila potpuna transparentnost projekta”, kazao je Perović.

Na javnoj tribini je zaključeno da platforma “Budi odgovoran” treba da bude i dalje nadograđivana, ali i da je potrebno odrediti instituciju koja će biti nadležna za njeno funkcionisanje, kao i lica odgovorna za kontakt sa korisnicima, medijima i ostalim zainteresovanim stranama. Na taj način bi, smatraju u Ozonu, bila unaprijeđena interakcija i povećana vidljivost platforme.

Projekat za poboljšanje platforme „Budi odgovoran” Ozon organizuje uz podršku Kancelarije UNDP u Crnoj Gori.

Bonus video: