MANS traži osnivanje Odbora za praćenje i kontrolu izgradnje auto-puta

"O ovom projektu koji je vrijedan milijardu dolara imamo najmanje informacija, a najviše demagogije. Radi se o parčetu puta koje vodi od nigdje do nigdje, a nemamo informacije kakve bi koristi Crna Gora od toga mogla da ima", kazala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović
74 pregleda 4 komentar(a)
Moračica, autoput, Foto: Vesko Belojević
Moračica, autoput, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.07.2015. 10:37h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je poslala svim parlamentarnim političkim partijama Predlog Odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje auto puta Bar - Boljare.

Iz ove NVO kao razloge za donošenje Odluke navode da je neophodno formirati skupštinsko radno tijelo koje će se baviti praćenjem i kontrolom realizacije projekta izgradnje auto puta Bar - Boljare, jer ovaj projekat predstavlja najveću investiciju u istoriji Crne Gore.

"O ovom projektu koji je vrijedan milijardu dolara imamo najmanje informacija, a najviše demagogije. Radi se o parčetu puta koje vodi od nigdje do nigdje, a nemamo informacije kakve bi koristi Crna Gora od toga mogla da ima", kazala je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Ona je istakla da od ovog projekta ozbiljnu korist imaju tajkuni, podizvođači i vrlo kontraverzne kompanije koje će zahvaljujući vezama sa državom nastaviti da stiču enormne sume novca.

Dejan Milovac iz MANS-a je ocijenio da je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva od starta bilo vrlo restriktivno kada je u pitanju davanje informacija o ovom projektu, te da je jedan od razloga njihovog Predloga to što smatraju da javnost mora biti upućena u najveći projekat u istoriji Crne Gore.

"Prilikom sklapanja ugovora sa kineskom kompanijom i kineskim izvođačem dobile su se povlastice koje su otvorile prostora za zloupotrebu. Najveće od tih povlastica su oslobađanje od PDV-a i uvođenje poreskih markica", istakao je Milovac.

Gradnja prioritetne dionice autoputa zvanično je počela 11. maja i trebalo bi da bude završena do 11. maja 2019. godine.

Taj kapitalni infrastrukturni projekat vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit kineske Exim banke oko 687 miliona. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice autoputa, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Bonus video: