Nikšićanin uzgaja jelene lopatare

Radojević sada ima osam jelena, a priprema još oko dva hektara za 25 do 30 odraslih životinja
339 pregleda 18 komentar(a)
Ljubomir Radojević, Foto: Svetlana Mandić
Ljubomir Radojević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.07.2015. 06:23h

U banjskom zaseoku Podljut, 37 kilometara od Nikšića, na nadmorskoj visini od oko 700 metara, Ljubomir Radojević je na blizu hektar imanja prije godinu i po otvorio farmu jelena lopatara. Kako sam reče počeo je iz hobija, ali često se dešava da hobi preraste u biznis. Nada se da će i sa njim to biti slučaj.

„Počeo sam sa četiri komada, a sada imam osam - šest odraslih i dvoje mladih. Pripremam još oko dva hektara za 25-30 odraslih životinja. Kada to sljedeće godine dovršim, a narednih par godina popunim vidjećemo za dalje širenje. Obično posao vuče ka širenju, ali tek sam na početku, vidjećemo“, kaže Radojević za „Vijesti“.

Njihov uzgoj ne košta mnogo, a i oko njih nema puno posla, kaže Radojević. Ali, posao može da bude unosan.

„Kilogram mesa od jelena lopatara se kreće oko 20 eura, a strastveni lovci plaćaju odstrel odraslog jelena oko hiljadu i po eura na Balkanu, a u zemljama EU i do 3.000 eura. Tu je i prodaja živih životinja, 600 eura po komadu, kao što sam ja ove kupio“, kaže Radojević.

Prema njegovim riječima već se vlasnici restorana iz Podgorice i sa primorja interesuju za meso, ali on za sada nema namjeru da prodaje i tako povrati uložena sredstva, već da proširi farmu.

„U zemljama EU je dozvoljeno držanje jelena lopatara u rezervatima, ogradama i potpuno legalno se na trpezama služi njihovo meso, koje je jedno od cijenjenijih na tržištu. U Hrvatskoj je ovo dosta razvijeno i oni uzgajivačima daju podsticajne mjere u vidu raznih kredita za razvoj ovog vida uzgoja. Oni su čak u fazi pripreme izvoza mesa u EU“, kaže Radojević koji je po zanimanju poljoprivredni tehničar.

Iako ima kuću u Nikšiću, gdje i radi, skoro svakodnevno dolazi na selo.

„Mislim da ima dosta mladih koji razmišljaju o povratku na selo jer vide da posla nema. Samo je pitanje ko će kako osmisliti svoj život na selu“, zaključuje Radojević.

U Crnoj Gori, prema njegovim riječima, ima nekoliko manjih farmera koji se bave uzgojem jelena i Petar Novović iz Bijelog Polja koji ima rezervat sa oko hiljadu jelena i muflona. Jelen lopatar, koji je naziv dobio po rogu u obliku lopate, u bivšoj Jugoslaviji bio je omiljena lovna divljač. Čak je i bivši predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, bio strastveni lovac a omiljena lovišta su mu bili Brioni i Karađorđevo.

Radojević gaji i pčele

Radojević se bavi i pčelarstvom.

“Počeo sam sa par košnica i odlučio da se ozbiljnijie time pozabavim i sada imam 30-40 košnica. Može solidan prihod da se ostvari i od toga posla. Samo treba raditi, neće ništa samo da dođe“, kaže Radojević.

Bonus video: