IMOVINA U OPŠTINI DANILOVGRAD

"Dan": Brajović zemlju prodao 16 puta skuplje od tržišne vrijednosti

Zemljište je prodato firmi „Free Energy", čiji je vlasnik bivši savjetnik Savezne vlade Svetomir Stefanović
10254 pregleda 32 komentar(a)
Brajović, Foto: Boris Pejović
Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.02.2019. 11:17h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović prodao je livadu u opštini Danilovgrad firmi „Free Energy", čiji je vlasnik bivši savjetnik Savezne vlade Svetomir Stefanović, po višestruko većoj cijeni od tržišne, pokazuju podaci do kojih je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije Lupa.

Kako prenosi "Dan", Radi se o prodaji livade 3. klase od 4.467 metara kvadratnih u naselju Jastreb, koja je realizovana 26. decembra 2013. godine.

Tada je napravljen predugovor u kojem je navedeno da Brajović naslijeđenu livadu prodaje firmi „Free Energy" po cijeni od 150.000 eura, odnosno 33,5 eura po kvadratu.

Prema podacima agencija za nekretnine, cijena zemlje u tom naselju danas se kreće od pet do sedam eura po kvadratu.

Da je riječ o višestruko napumpanoj cijeni, kako piše "Dan", svjedoči i podatak da je predsjednik Skupštine Crne Gore samo deset mjeseci kasnije, 20. oktobra 2014. godine, prodao 467 kvadrata livade 3. klase, koja se nalazi tik uz prvu prodatu parcelu, Danilovgrađaninu Slobodanu Zekoviću za 1.000 eura, odnosno po cijeni od 2,1 euro po kvadratu.

Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma objavila je „Pravilnik o indikatorima za prepoznavanje sumnjivih klijenata i transakcija“ u kojem, između ostalog, piše da je jedan od indikatora potencijalnog pranja novca to da se u predugovoru zahtijeva od advokata i notara unošenje nesrazmjerno više cijene od tržišne.

Upravo su Brajović i Stefanović napravili predugovor o prodaji u kojem je navedena višestruko veća cijena od tržišne, što je bilo dovoljno da ukaže da se radi o sumnjivoj transakciji.

Oba ugovora o prodaji nepokretnosti sačinjena su, kako piše "Dan", kod danilovgradske notarke Ranke Vujović. Nije poznato da li je notarka problematizovala cijenu i obavijestila o tome Upravu za sprečavanje pranja novca.

Lupa je, kako navodi "Dan", juče pokušala da stupi u kontakt sa Ivanom Brajovićem, međutim, on nije odgovarao na pozive, poruku i proslijeđeni mejl sa pitanjima u vezi sa prodajom imovine u Danilovgradu.

Odbjegli biznismen Duško Knežević, za kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je organizator kriminalne grupe koja se bavila pranjem novca, prije dva dana kazao je da je predsjednik Skupštine priznao da je imao dug prema Atlas banci i da je taj dug zatvorio prodajom naslijeđenog zemljišta.

"Ko je pravno lice koje pominje u aranžmanu za prod aju zemlje? Ko mu je omogućio ugovor sa tim pravnim licem i kako su kontaktirali? Kako je njegova zemlja u Bjelopavlićima završila u rukama jednog od naših uhapšenih vozača, koji je ni kriv ni dužan držan u pritvoru? Koliko je ta zemlja plaćena i kolika joj je bila stvarna cijena? Koliko je dobio novca na ruke da, uz prodaju zemlje, zatvori dugovanja nastala zato što su članovi njegove porodice lake ruke na karticama i zato što je imao problem da ih zaustavi u trošenju", pitao je Knežević.

Novinari Lupe su, kako navodi "Dan", provjerili u Upravi za nekretnine ko se sada vodi kao vlasnik nekada Brajovićeve livade od 4.467 kvadrata.

U zvaničnim podacima upisan je Dražen Vujisić, koji je ranije bio jedan od vozača Duška Kneževića. Vujisić je sa još nekoliko osoba 30. septembra 2017. godine uhapšen po nalogu SDT-a u policijskoj akciji borbe protiv pranja novca.

Sudija Višeg suda Vladimir Novović 24. oktobra 2017.godine, u sklopu tog tužilačkog predmeta, ukinuo je pritvor Vujisiću, Natku Peličiću, Predragu Pejoviću, Goranu Grujoviću i Vladu Stevanoviću, dok je u zatvoru tada ostao Vlatko Rašović. Oni su ranije uhapšeni zbog su mnje da su oprali skoro 100.000 eura.

Dug u Atlas banci

Ivan Brajović je u javnoj polemici sa Duškom Kneževićem prije tri dana saopštio da još od 2013. godine prema Atlas banci nema nikakvih dugovanja.

"Na novinarsko interesovanje sam već 24. januara odgovorio da sam dugovanje na kartici izmirio prodajom dijela naslijeđene zemlje. 0 tome postoji dokumentacija kod svih nadležnih organa kojima sam ovu transakciju blagovremeno prijavio. Zemlju sam prodao zainteresovanom pravnom licu o čemu je sačinjen notarski akt. I o tome posjedujem urednu dokumentaciju", istakao je ranije Brajović.

Dodao je da odbija da bude „uvučen u navodne spektakularne finansijske malverzacije".

U imovinskim kartonima Brajovića objavljenim na sajtu Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije evidentirano da je do 2013. godine imao kredit kod Atlas banke, niti minuse na kreditnoj kartici kod banke koja je sada pod privremenom upravom Centralne banke Crne Gore, pod istragom tužilaštva i kojoj prijeti stečaj.

Od savezne vlade do startap kompanije

Biznismen iz Srbije Svetomir Stefanović, prema podacima sa njegovog linkedin profila, bio je samostalni savjetnik savezne vlade od januara do oktobra 2001. godine, piše "Dan". Tada je, kako navodi list, obavljao poslove „Praćenja i izrada studija i analiza stanja, predlaganja mera i aktivnosti savezne vlade po piganju Kosova i Metohije".

Od 2001. do 2003. godine bio je rukovodilac u Koordinacionom centru za KiM, nakon čega je više od sedam godina pokrivao funkciju osnivača i menadžera "startap" kompanije Tržnica Petrovac.

Tržnica doo Petrovac je „startap" kompanija koja je angažovana od Opštine Budva na poslovima kompletne rekonstrukcije i izgradnje zelene pijace, pratećih objekata i pristupnih saobraćajnica u Petrovcu na moru Opština Budva liše u podacima Stefanovićevog linkedin profila.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), navodi "Dan", u vrijeme potpisivanja ugovora o prodaji zemlje u Danilovgradu Stefanović je bio osnivač sa 50 odsto kapitala kompanije „Free Energy". Vlasnik druge polovine bio je biznismen iz Srbije Ratko Stanivuković.

Firma „Free Energy" promijenila je ime u „Energo Invest Group" u julu 2015. godine, kada je kao jedini osnivač i izvršni direktor ostao Stanivuković.